Terug naar overzicht

COC spreekt dinsdag met bloedbank en VWS over donatieverbod

COC Nederland spreekt op dinsdag 12 mei met bloedbank Sanquin en de ministeries van VWS en OCW over het levenslange bloeddonatieverbod voor homo- en biseksuele mannen. Het COC wil dat aan dat verbod een einde komt.

Het COC bepleit dat seksueel risicogedrag het criterium wordt voor de vraag of iemand bloed mag doneren, niet de vraag of iemand homo- of biseksueel is. In Spanje en Italië is seksueel risicogedrag al het geldende criterium voor bloeddonatie.

“Bij bloeddonatie staat veiligheid voorop”, zegt COC voorzitter Tanja Ineke. “Inmiddels is het duidelijk dat die veiligheid ook gewaarborgd kan worden zonder alle homo- en biseksuele mannen te discrimineren. We willen dat minister Schippers en bloedbank Sanquin nu doorpakken en een einde maken aan het bloeddonatieverbod. Het gaat er om of je veilige seks hebt, niet met wie je seks hebt.”

In een onderzoeksrapport uit januari concluderen Sanquin en de Universiteit van Maastricht dat het donorselectiebeleid t.a.v. homo- en biseksuele mannen kan worden aangepast. Minister Schippers (VWS) schreef daarop aan de Tweede Kamer dat zij het beleid wil aanpassen nu het veiligheidsrisico als argument is verdwenen. Dat is de aanleiding voor het gesprek met het COC.

Het College voor de Rechten van de Mens oordeelde op 24 april jl. dat het bloeddonatieverbod voor homo- en biseksuelen mannen een verboden vorm van discriminatie is en dat de levenslange uitsluiting van deze groep niet meer gerechtvaardigd kan worden.

Tal van andere landen hebben hun beleid al aangepast. In o.a. het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Italië, Nieuw-Zeeland, Canada, Zuid-Afrika en Australië bestaat al geen levenslang verbod meer op bloeddonatie door homo- en biseksuele mannen.

[Bron: COC NL – Foto Donatiebloed: CC-MartinD]

Zie ook:

NPO Radio 1 Journaal – ‘Homo- en biseksuele mannen moeten weer bloed mogen doneren’

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!