Terug naar overzicht

COC steunt oproep tot introductie PrEP

COC Nederland steunt de oproep van het Aids Fonds en Soa Aids Nederland om zo snel mogelijk PrEP in Nederland beschikbaar te laten komen. PrEP (afkorting voor pre-expositie profylaxe) bestaat uit hiv-remmers die mensen zónder hiv kunnen innemen om te voorkomen dat ze hiv oplopen.

Het Aids Fonds en Soa Aids Nederland hebben vandaag in een gezamenlijke persverklaring bekend gemaakt dat ze vinden dat PrEP ook in Nederland beschikbaar moet komen. PrEP kan volgens de beide organisaties helpen om het aantal hiv-infecties in ons land omlaag te brengen. 

“Om dat doel te bereiken moeten alle bestaande preventiemiddelen inzetbaar zijn, niet alleen voorlichting en het gebruik van condooms”, stellen de beide organisaties. Aids Fonds en Soa Aids Nederland laten weten al het nodige te zullen doen om het gebruik van PrEP voor te bereiden en roepen daarbij andere partijen op ‘in actie te komen’ om de introductie van PrEP zo snel mogelijk te realiseren.

“COC Nederland is blij met de oproep van Aids Fonds en Soa Aids Nederland en steunt die van harte”, zegt COC-directeur Koen van Dijk. Namens het COC riep Van Dijk in RTL Nieuws van 2 augustus jl. op al tot spoed bij de introductie van PrEP in Nederland.

PrEP (afkorting voor pre-expositie profylaxe) bestaat uit hiv-remmers die mensen zónder hiv kunnen innemen om te voorkomen dat ze hiv oplopen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat mensen het risico op hiv met 92-98 procent kunnen verlagen door dagelijks één combinatiepil van twee hiv-remmers te slikken. Deze combinatie wordt normaal gesproken gebruikt in de behandeling van hiv-infecties, maar is dus ook in staat hiv-infecties te voorkomen. Voor het succes van de preventieve toepassing is nodig dat kandidaten het middel trouw dagelijks innemen. Therapietrouw bepaalt de mate van bescherming door PrEP. Veel vragen en twijfels over PrEP zijn beantwoord tijdens de Internationale Aids Conferentie in Melbourne (juli 2014) en door recent onderzoek. Zo zijn er weinig bijwerkingen, blijken hoog-risicogroepen het meest trouw in het slikken en is er geen sprake van hoger risicogedrag of meer soa’s bij mensen die PrEP gebruiken.

Voor mensen die meer willen weten over PrEP organiseert de werkgroep Poz&Proud van de Hiv-vereniging Nederland op zaterdag 11 oktober a.s. vanaf 20.00 uur in het Betty Asfalt Complex (Nieuwezijds Voorburgwal 282 te Amsterdam) de informatieavond Fuck Me! Ik ben aan de pillen. Je hoeft je vooraf niet aan te melden en de toegang is gratis.

[Bron: COC NL, Aids Fonds/Soa Aids Nederland – Foto PrEP: CC-Jeffrey Beall]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!