Terug naar overzicht

COC verbijsterd over kabinetsbesluit Sotsji

COC Nederland is verbijsterd over het kabinetsbesluit om de koning, de premier en de minister van Sport naar de Winterspelen in Sotsji af te vaardigen. “We zijn diep, diep teleurgesteld in het besluit”, zegt COC-voorzitter Tanja Ineke, die de Tweede Kamer oproept in te grijpen.

“Het kabinet laat Russische LHBT’s hiermee in de kou staan”, stelt de COC-voorzitter vast. “Zij hebben gevraagd om een duidelijk signaal af te geven door niet de hoogste gezagdragers te sturen. Nu gaan nota bene de koning, de premier én de minister van Sport”.

Het kabinet heeft besloten om koning Willem-Alexander en koningin Máxima, premier Mark Rutte en minister Edith Schippers van Sport af te vaardigen naar de Winterspelen in Sotsji. Dat maakte premier Rutte vandaag bekend na de wekelijkse ministerraad. Rutte liet weten dat het kabinet niets ziet in een boycot en er voor kiest de dialoog aan te aan. Verder wees hij er op dat koning Willem-Alexander erelid is van het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Het COC roept de Tweede Kamer daarom in te grijpen. “Normaal loopt ons land voorop als het om LHBT-rechten gaat, maar nu sluiten we achteraan”, zegt Ineke.

Voorafgaande aan dit besluit stuurde het COC een brief aan het kabinet met de oproep het voorbeeld van landen als de Verenigde Staten, Frankrijk, Canada, België, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland te volgen door niet het staatshoofd of de regeringsleider te sturen. In plaats daarvan zou het voorbeeld van de VS gevolgd kunnen worden door een ‘kleurrijke delegatie’ te sturen met LHBT-sporters onder leiding van de Sportminister.

[Bron: COC NL – Foto Z.M. Koning Willem-Alexander: RVD]

Zie ook – COC: Koning niet naar Sotjsi

Het COC strijdt voor LHBT-rechten. Steun ons!