Terug naar overzicht

COC verheugd over opheffing patiëntenstop transgenderzorg

COC Nederland is verheugd over het nieuws dat de patiëntenstop voor nieuwe genderpatiënten bij het medisch centrum van de Vrije Universiteit (VUmc) is opgeheven.

Het VUmc meldt vandaag er afspraken zijn gemaakt met de zorgverzekeraars over de bekostiging van de transgenderzorg voor 2014 en daarna. De patiëntenstop die eind vorig jaar door het VUmc werd ingesteld kan daarom opgeheven worden.

“Dit is goed nieuws voor de patiënten die maanden in ongewisheid verkeerd hebben”, zegt COC-voorzitter Tanja Ineke. “Het COC verwacht nu overigens wel dat VUmc en de zorgverzekeraars toewerken naar een duurzame oplossing voor de bekostiging van de transgenderzorg om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen.”

VUmc meldt dat de genderpoli vanaf maandag 26 mei a.s. weer heropent is voor nieuwe genderpatiënten. Gezien het feit dat er op dit moment al een wachtlijst moet worden weggewerkt, bestaat volgens het VUmc de kans dat er opnieuw een wachtlijst ontstaat. Voor meer informatie wordt verwezen naar VUmc.nl/genderdysforie.

Transgender Netwerk Nederland (TNN) laat weten ‘opgelucht’ te zijn over het nieuws, maar acht het ontstaan van nieuwe lange wachtlijsten ‘onaanvaardbaar’.

COC en TNN hebben sinds het bekend worden van de patiëntenstop eendrachtig geijverd om aan deze misstand een einde te maken. De kwestie is aan de orde gekomen in de Tweede Kamer en minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) opdracht gegeven voor een onderzoek. Dat onderzoek loopt nog en zal waarschijnlijk komende maand afgerond worden.

[Bron: COC NL, TNN, VUmc – Foto VUmc: CC-Nik Morris (van Leiden)]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!