Terug naar overzicht

COC viert lesbisch ouderschap in heel Nederland

COC Nederland viert dinsdag 1 april in heel Nederland dat de Wet Lesbisch Ouderschap in werking treedt. Het COC heeft 13 jaar voor de wet gestreden.

De wet regelt dat een duomoeder op eenvoudige wijze juridisch ouder van haar kind kan worden: door erkenning op het gemeentehuis. Tot nu toe kon dat alleen door middel van een langdurige (2-6 maanden), kostbare (1000-2000 euro) en emotioneel belastende adoptieprocedure bij de rechter. Lesbische ouderparen en hun kinderen krijgen door deze wet vrijwel dezelfde ouderschapsrechten als heterogezinnen.

De eerste erkenningen vinden dinsdag om 8.30 uur plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst op het Amsterdamse stadhuis. Daar erkennen een aantal lesbische paren hun kinderen. Dat gebeurt in aanwezigheid van o.a. burgemeester Eberhard van der Laan, staatssecretaris Fred Teeven en COC-voorzitter Tanja Ineke.

Erkenning lesbisch ouderschap 2014

 

Van Alkmaar tot Zwolle

Later die dag erkennen meer dan twintig ouderparen hun kinderen in tal van Nederlandse gemeenten, waaronder Alkmaar, Alphen aan de Rijn, Amersfoort, Den Haag, Etten-Leur, Leiden, Nijmegen, IJsselstein, Wassenaar, Weesp en Zwolle.

De dag wordt om 17 uur afgesloten met een feestelijke bijeenkomst op het kantoor van COC Nederland in Amsterdam. Daar worden vijftig lesbische ouders en hun kinderen verwacht die eerder op de dag hebben erkend.

LET OP: Ouders die hun kinderen al geadopteerd hebben kunnen die kinderen dinsdag niet erkennen, want zij zijn door de adoptie al ouder geworden. Als de duomoeder nog niet officieel ouder is, dan kan ze ook het kind dat al geboren is dinsdag erkennen; de leeftijd van het kind maakt daarbij niet uit.

‘Geweldig nieuws’

Het COC werd de afgelopen maanden overspoeld door enthousiaste reacties van lesbische ouderparen op de nieuwe wet. ‘Geweldig nieuws’, schrijft één ouderpaar, ‘wij zijn superblij’ schrijft een ander. ‘We kunnen niet wachten om die dag naar
het gemeentehuis te gaan’. Betrokkenen bij het COC worden ‘ontzettend bedankt voor de jarenlange ‘strijd’ en enorme inzet’.

Strijd

De strijd van het COC voor gelijke rechten voor lesbische ouders en hun kinderen begon in 2001, na de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor paren van gelijk geslacht. Het COC bracht de kwestie jarenlang geregeld onder de aandacht van regering, Tweede Kamer en media, o.a. middels het Roze Stembusakkoord.

Het pleidooi van het COC vond in 2007 gehoor in de Tweede Kamer. Toen stemde een grote Kamermeerderheid voor de motie-Pechtold die vroeg om gelijke rechten voor lesbische ouderparen. Staatssecretaris Teeven (Justitie) diende in 2011 het
huidige wetsvoorstel in, dat uiteindelijk in november 2013 door de Eerste Kamer werd aangenomen.

Nederland loopt met deze regeling van het lesbisch ouderschap voorop in de wereld, met landen als Spanje, Canada (Quebec), Zweden en het Verenigd Koninkrijk. België volgt mogelijk binnenkort.

[Bron: COC NL – Beeld: Vandaag erkenden de eerste lesbische paren hun kinderen op het stadhuis van Amsterdam in aanwezigheid van staatssecretaris Teeven, burgemeester Van der Laan en namens het COC Tanja Ineke (voorzitter COC Nederland) en Philip Tijsma (voorzitter Landelijke Werkgroep Politiek) – Foto’s Philip Tijsma voor COC Nederland.]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!