Terug naar overzicht

COC-voorzitter in Arnhem: uiteindelijk wint de liefde

Uiteindelijk wint de liefde en verliest de haat. Dat was de boodschap van COC-voorzitter Tanja Ineke zaterdag bij de manifestatie tegen anti-LHBTI-geweld in Arnhem.

Ineke toonde zich tijdens haar speech geroerd door de enorme hoeveelheid blijken van solidariteit van LHBTI’s en hetero’s met Jasper en Ronnie, de jongens die op 2 april werden afgetuigd toen ze hand in hand naar huis liepen na een avondje stappen.

“Er was zoveel liefde en zoveel solidariteit”, aldus Ineke. “Nederland sloeg de handen ineen, letterlijk.”

Ineke verwees onder meer naar Barbara Barend, die mannen opriep om hand in hand op de foto te gaan, en naar alle mensen die aan die oproep gehoor gaven: “De dominees uit het Groene Hart. De politici op weg naar de formatie. De politiemannen uit Leiden. De voetballers van NEC. En dan waren er nog de bijeenkomsten in Amsterdam, Eindhoven en Den Haag en de solidariteitsverklaring van Marokkaanse moskeeën.”

dominees-allemannenhandinhand-3-april-2017-klein

“De klappen die Jasper en Ronnie kregen, raken ons allemaal”, zei de COC-voorzitter. “Het maakt dat velen van ons voorzichtiger worden. Hand in hand lopen misschien zelfs helemaal achterwege laten.” Om daaraan toe te voegen: “Doe wat goed voelt voor jou, maar laat je niet bang maken. We laten ons niet onzichtbaar maken, we gaan niet terug de kast in.”

Ook Jasper en Ronnie zelf toonden zich overweldigd door de blijken van solidariteit. “Toen we het vorige week zondag op Facebook postten hadden we al deze steunbetuigingen en liefde niet verwacht. Dit heeft ons door deze zware week heen geholpen,’ zeiden ze op het podium in Arnhem. Eerder die week in het Algemeen Dagblad: ‘We halen zoveel steun uit alle reacties. Dat doet wel wat met een mens.”

Bij de manifestatie in Arnhem waren zaterdag zo’n tweeduizend mensen aanwezig. Daaronder politici als Alexander Pechtold (D66) en Jasper van Dijk (SP), de advocaat van Ronnie en Jasper, Sidney Smeets, en vertegenwoordigers van COC Midden-Gelderland. Op het podium sprak ook Barbara Barend, die eerder had opgeroepen tot de hand-in-hand actie, en vertegenwoordigers van Gay Arnhem, initiatiefnemers van de actie.

De hele speech kun je HIER lezen.

[Bron: COC NL]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!