Terug naar overzicht

COC: 'VVD en PVV doorbreek gijzeling SGP om weigerambtenaar'

De PVV krijgt door de beslissing om een initiatiefwetsvoorstel te gaan schrijven een excuus om geen steun te geven aan een motie van GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent, die oproept om onmiddellijk een einde te maken ‘aan het fenomeen van de weigerambtenaar’.

COC Nederland roept PVV én VVD daarom op komende week die GroenLinks-motie te steunen. ‘Daarmee komt eenvoudig een einde aan het fenomeen van de weigerambtenaren’, zegt voorzitter Vera Bergkamp van COC Nederland. ‘Daar is geen initiatiefwetsvoorstel voor nodig’. Bergkamp rekent er op dat PVV en VVD voet bij stuk houden en zich niet laten gijzelen door de SGP als het gaat om de weigerambtenaar.

De weigerambtenaar was een potentiële bananenschil voor de samenwerking tussen de regeringspartijen VVD en CDA, gedoogpartij PVV en de SGP. Vorige week was er nog extra beraad over de kwestie nodig van de fractievoorzitters van VVD, CDA en SGP met PVV-leider Geert Wilders. Die had voor een verrassing gezorgd door vorige week in een tweet aan te kondigen voorstander te zijn van een wettelijke regeling om weigerambtenaren te kunnen ontslaan. Volgens ingewijden stonden de fractievoorzitters even ‘met verhitte koppen’ tegenover elkaar.

Het schrijven van een initiatiefvoorstel door de PVV zal zoveel tijd vergen, dat de voor de coalitiet heikele kwestie van de weigerambtenaren in feite op de lange baan geschoven wordt.

Langzaamaanactie

GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent wacht al een tijd met het in stemming brengen van haar motie over de weigerambtenaren in de hoop met de steun van PVV en/of VVD een meerderheid van de Tweede Kamer achter zich te krijgen. Maar die kans lijkt nu verkeken.

Van Gent zou ‘een langzaamaanactie van de coalitie’ zeer betreuren, zo meldt ze. ‘Ik heb de motie op verzoek van de VVD aangehouden. De VVD stond er sympathiek tegenover en met haar steun zou er een Kamermeerderheid zijn’.

VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert heeft zich steeds uitgesproken tegen weigerambtenaren, maar ging nog niet zover steun aan de GroenLinks-motie te geven. Ook vandaag hield Hennis de boot af. Ze wil eerst de reactie van het kabinet afwachten die naar verwachting volgende eind volgende week komt.

Het kabinet wil tot op heden ruimte blijven geven aan weigerambtenaren. De SGP wil dat weigerambtenaren zelfs wettelijk beter worden beschermd.

Zie voor meer informatie ons dossier Homohuwelijk.