Terug naar overzicht

COC wil actie van minister Bruins bij bloeddonatie

COC Nederland roept minister Bruno Bruins op om bloeddonatie voor homo- en biseksuele mannen nu echt mogelijk te maken. Bruins kondigde op woensdag 26 september in de Tweede Kamer dat hij de mogelijkheden wil ‘bekijken’.

“Het is positief dat minister Bruins wil kijken of het bloeddonatiebeleid voor homo- en bimannen kan worden aangepast, want dat beleid is onnodig discriminerend”, aldus COC-voorzitter Tanja Ineke. “Maar we willen nu boter bij de vis en niet alleen meer onderzoek.”

Voormalig minister Edith Schippers (VWS) vroeg vorig jaar op aandringen van het COC ook om onderzoek van bloedbank Sanquin naar versoepeling van het bloeddonatiebeleid. Aanleiding was toen een versoepeling van het beleid in het Verenigd Koninkrijk. Van dat onderzoek is niets meer vernomen.

Aanleiding voor de uitspraken van minister Bruins is het voornemen van de Deense regering om het voor monogame homo- en bimannen mogelijk te maken om bloed te doneren. Andere homo- en bimannen mogen in Denemarken vier maanden na hun laatste seksuele contact bloed doneren. Minister Bruins kreeg woensdag vragen over het Deense beleid in de Tweede Kamer.

In Nederland mogen homo- en bimannen alleen bloed doneren als ze een jaar lang geen seks met een man hebben gehad. Het COC vindt dat onnodig discriminerend en pleit al lang voor een beleidswijziging. Volgens de belangenorganisatie moet de vraag of je veilige seks hebt bepalend zijn voor of je bloed mag doneren, niet de vraag met wie je seks hebt.

[Bron: COC NL – Foto minister Bruins: Rijksoverheid.nl]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?