Terug naar overzicht

COC wil definitief einde weigerambtenaar

COC Nederland roept de Tweede Kamer op om een definitief einde te maken aan het fenomeen weigerambtenaar. De Kamer behandelt woensdag een initiatiefwetsvoorstel van D66 over de kwestie.

Volgens het wetsvoorstel van D66 mogen gemeenten geen nieuwe weigerambtenaren benoemen. Het voorstel biedt géén definitieve oplossing voor zittende weigerambtenaren, noch voor ambtenaren van de burgerlijke stand die na hun benoeming gewetensbezwaren krijgen. Daardoor kan het fenomeen in beginsel voor onbepaalde tijd voortbestaan.
 
‘Het is positief dat het aantal weigerambtenaren met dit voorstel op termijn sterk zal afnemen. Wij vragen de Kamer om nu door te pakken en de kwestie direct definitief te regelen, opdat lesbiennes en homo’s niet nog tot in lengte van dagen geconfronteerd kunnen worden met overheidsdiscriminatie op de mooiste dag van hun leven,’ aldus COC-voorzitter Tanja Ineke.
 
In een brief aan Kamerleden wijst het COC er op dat negen politieke partijen, waaronder coalitiegenoten VVD en PvdA, afgelopen jaar het Roze Stembusakkoord ondertekenden. Daarin staat dat ‘afschaffing van gewetensbezwaarde ambtenaren’ voor 3 september 2013 geregeld moet zijn.
 
Volgens het COC gelden dezelfde principiële argumenten tegen nieuwe weigerambtenaren ook voor zittende weigerambtenaren. Verder signaleert het COC dat uit recente rechtspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens blijkt dat er geen juridische bezwaren bestaan tegen een regeling  waarmee zittende weigerambtenaren uit hun functie worden ontheven.  
 
[Bron: COC NL]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!