Terug naar overzicht

COC wil maatregelen tegen geweld

COC Nederland roept op tot aanvullende maatregelen om geweld tegen lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders (LHBT’s) te bestrijden. Aanleiding voor de oproep zijn recente geweldsincidenten tegen LHBT’s in Amsterdam en Eindhoven.

In de nacht van 24 januari werd de 46-jarige Boudewijn in Amsterdam in elkaar geslagen toen hij na zijn werk in gayclub The Warehouse naar huis ging, zo meldde Het Parool zondag. Twee jongens sloegen, schopten en beroofden hem, en scholden hem uit voor ‘vieze vuile flikker.’ De politie is op zoek naar getuigen van dit voorval. De Telegraaf meldt woensdag dat in dezelfde nacht een 21-jarige bezoeker van een gaycafé aan de Amstel zou zijn beroofd en gemolesteerd tijdens een taxirit naar huis. Op zondagavond 25 januari werd de 53-jarige treinconducteur Bert tijdens zijn werk in de buurt van Eindhoven bewusteloos geslagen, nadat hij was uitgescholden voor ‘vuile flikker’, meldt het Eindhovens Dagblad.

‘Het zijn opnieuw diep trieste toevoegingen aan de lange lijst van geweld tegen homo’s waarbij haat het motief lijkt’, reageert Tanja Ineke, voorzitter COC Nederland. ‘Het is tijd voor een duidelijk signaal. Wij willen dat minister Opstelten de wettelijke straffen op discriminerend geweld verhoogt. Scholen moeten serieus aan de slag met voorlichting om geweld en vooroordelen tegen LHBT’s te voorkomen.’

De landelijk COC-voorzitter roept LHBT’s die het slachtoffer zijn van geweld op om altijd aangifte te doen. ‘Want alleen dan kan de politie het geweld aanpakken.’ Aangifte doen kan onder meer bij de gespecialiseerde agenten van Roze in Blauw.

Voorzitter Peter de Ruijter van COC Amsterdam) noemt de incidenten in Amsterdam ‘stuitend. “Nog meer onbegrijpelijke voorbeelden van geweld tegen mensen gewoon om wie zij zijn. Ik leef mee met de slachtoffers en hun geliefden,’ aldus De Ruijter. Voorzitter Jeroen Vermeiren van COC Eindhoven noemt het ‘triest’ dat dit in de regio Eindhoven kon gebeuren, ‘ondanks de inzet van de gemeente voor meer acceptatie en diversiteit’.

Zeven op de tien LHBT’s krijgen in hun leven te maken met fysiek of verbaal geweld wegens hun seksuele- of genderidentiteit. Vorig jaar bleek dat het aantal meldingen van geweld en discriminatie tegen LHBT’s in Nederland de afgelopen jaren verdubbelde, van 623 naar 1.143 gevallen per jaar. Naar aanleiding daarvan beloofde minister Opstelten aan COC Nederland dat de aanpak van anti-LHBT geweld in de periode 2015-2018 topprioriteit van de landelijke politie wordt.

Het COC heeft inmiddels contact met het 46-jarige Amsterdamse slachtoffer en zijn partner en zoekt contact met de andere slachtoffers. De belangenorganisatie zal de slachtoffers waar mogelijk ondersteuning bieden.

[Bron: COC NL]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!