Terug naar overzicht

COC wil meer diversiteitsbeleid op het werk

COC Nederland wil dat meer bedrijven een diversiteitsbeleid gaan voeren om de positie van LHBT’s* op het werk te versterken. Daarmee reageert het COC op een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) over seksuele oriëntatie op het werk, dat vrijdag 11 oktober verschijnt.

‘Hoewel het met veel lesbiennes, homo’s en bi’s gelukkig goed gaat op het werk, zijn er ook nog forse problemen,’ zegt COC-voorzitter Tanja Ineke. ‘Diversiteitsbeleid blijkt te werken en daarom vragen we werkgevers en overheid om zulk beleid op te stellen.’

Volgens het SCP-onderzoek zijn lesbische en homoseksuele werknemers even tevreden op het werk als heteroseksuele werknemers. Ze hebben niet vaker een burn-out en verzuimen evenveel dagen.

Grappen

2013_23_Seksuele3.inddHet SCP signaleert echter ook dat 50 procent van de werknemers aangeeft dat op het werk flauwe grappen over homo’s gemaakt worden. Vier op de tien lesbiennes’, homo’s en bi’s houdt de seksuele voorkeur op het werk geheim. Dat geldt vooral voor biseksuele mannen: 74 procent is niet open. Maar ook homomannen (22 procent) en lesbische vrouwen (15 procent) zijn niet altijd open over hun voorkeur. Er werken relatief weinig lesbiennes en homo’s in de industrie en productie; in die sectoren worden relatief veel flauwe grappen over homo’s gemaakt.

Biseksuelen ondervinden relatief veel problemen op het werk. Ze zijn minder tevreden, ervaren meer conflicten en intimidatie, worden vaker gepest en vertonen meer burnout verschijnselen.

Uit eerder onderzoek van het SCP was al bekend dat transgenders op het werk veel problemen ervaren. 45 procent van hen is niet open tegenover de collega’s, 20 procent krijgt negatieve reacties, en werkeloosheids- en arbeidsongeschiktheidscijfers liggen drie tot vier maal hoger.

Diversiteitsbeleid

Het COC wil dat meer werkgevers een diversiteitsbeleid gaan voeren. Volgens het SCP worden LHB’s in bedrijven met zo’n beleid minder negatief bejegend en klinken er minder homograppen.

In bedrijven met een diversiteitsbeleid is vaak een duidelijk aanspreekpunt (bijvoorbeeld een vertrouwenspersoon) voor werknemers die zich gediscrimineerd voelen. De werkgever treedt op bij discriminatie. Ook spreken deze werkgevers zich vaak expliciet uit voor diversiteit en zijn er netwerken van ‘roze’ medewerkers.

Het COC wil wel dat LHBT-discriminatie expliciet benoemd wordt in diversiteitsbeleid. Vaak bestaat bij werknemers het beeld dat alleen discriminatie wegens huidskleur, geslacht of godsdienst verboden is.

Het COC wil verder dat het SCP gaat onderzoeken wat de oorzaken zijn van de relatief grote problemen van biseksuelen en transgenders op het werk, en wat mogelijke oplossingen zijn.

Zie HIER voor het SCP-rapport ‘Seksuele oriëntatie en werk’.

*Lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders

[Bron: COC NL, SCP – Illustratie:]