Terug naar overzicht

COC wil snel einde aan ontslagmogelijkheid LHB-docent

Maak snel een einde aan de mogelijkheid voor religieuze scholen om docenten en leerlingen weg te sturen wegens hun seksuele voorkeur. Die oproep doet COC Nederland in een brief aan de Tweede Kamer. De Kamer behandelt woensdag een initiatiefwetsvoorstel met dezelfde strekking van D66, VVD, PvdA, SP en GroenLinks.

Het COC pleit al 20 jaar voor deze wetswijziging. De huidige ontslagmogelijkheid – de zogenaamde ‘enkele-feitconstructie’ – kreeg in 1994 zijn beslag in de Algemene wet gelijke behandeling (Awgb).

Zwaard van Damocles

De huidige wet leidt tot een gevoel van onveiligheid bij lesbiennes, homo’s en biseksuelen op religieuze scholen, schrijft het COC in haar brief aan de Tweede Kamer. Leerlingen en docenten hangt  een ‘zwaard van Damocles’ van ontslag of weggestuurd worden boven het hoofd. Het COC noemt het voorbeeld van een 14-jarig lesbisch meisje dat een spreekbeurt over homoseksualiteit wil houden op een reformatorische school. Het is niet ondenkbaar dat zij met de huidige wet in de hand mag worden weggestuurd.

Duran Renkema

Het COC verwijst in de brief ook naar de zaak van Duran Renkema. Hij werd in 2011 ontslagen toen hij als docent op een gereformeerde basisschool ‘uit de kast kwam.’

Het initiatiefwetsvoorstel, dat woensdag verdedigd wordt door D66-Kamerlid Vera Bergkamp, verbiedt scholen in het bijzonder onderwijs om docenten en leerlingen te discrimineren op grond van hun seksuele voorkeur. COC bepleit dat het parlement het voorstel snel aanneemt.

Volgens de huidige wet mogen scholen in het bijzonder onderwijs leerlingen en docenten weliswaar niet weigeren of wegsturen op grond van het ‘enkele feit’ van hun seksuele voorkeur, maar wel op grond van zogenaamde ‘bijkomende omstandigheden’. Deze regel wordt daarom ook aangeduid als de ‘enkele-feitconstructie’. Het is onduidelijk wat bijkomende omstandigheden voor ontslag kunnen zijn. Het wetsvoorstel van D66, VVD, PvdA, SP en GroenLinks maakt een einde aan de onduidelijkheid en verbiedt discriminatie.

30 duizend handtekeningen

In 2009 tekenden circa 30 duizend mensen een COC-petitie tegen de enkele-feitconstructie. Nederland is over de enkele-feitconstructie op de vingers getikt door de Raad van Europa, de Europese Commissie en het College voor de Rechten van de Mens.

Het debat in de Tweede Kamer is op woensdag 8 april vanaf 10.15 uur live te volgen via de site van de Tweede Kamer.
[Bron: COC NL – Foto Duran Renkema: COC NL]

 

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!