Terug naar overzicht

COC wil snel einde bloeddonatieverbod

COC Nederland wil dat er op korte termijn een einde komt aan het bloeddonatieverbod voor homo- en biseksuele mannen. Daarmee reageert het COC op een woensdag gepubliceerde uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens.

“Wij vragen minister Schippers (VWS) om door te pakken en nu snel een einde maken aan het bloeddonatieverbod voor homo- en biseksuele mannen”, zegt Tanja Ineke (voorzitter COC Nederland). “Het gaat er om of je véilige seks hebt, niet met wie je seks hebt.”

Het College voor de Rechten van de Mens oordeelt in haar woensdag verschenen uitspraak dat de permanente uitsluiting van homo- en biseksuele mannen van bloeddonatie niet meer gerechtvaardigd is en dat er sprake is van discriminatie. Het College verwijst daarbij onder meer naar onderzoek van de Universiteit van Maastricht, waaruit blijkt dat het voor de veiligheid van bloedproducten niet noodzakelijk is om homo- en biseksuele mannen permanent uit te sluiten van donatie. Ook wijst het College er op dat diverse andere landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Italië, homo- en biseksuele mannen al niet meer van bloeddonatie uitsluiten.

Op 6 maart jl. stelde ook minister Schippers dat het donorbeleid wat haar betreft kan worden aangepast. In een brief aan de Tweede Kamer schreef zij: “Er [zijn] medisch wetenschappelijke gronden om het donor selectiebeleid rond mannen die seks hebben gehad met andere mannen aan te passen. Dat doet mij deugd. Het belangrijke argument van veiligheidsrisico’s verdwijnt hiermee.” Het beleid is echter nog niet aangepast.

COC Nederland spreekt op dinsdag 12 mei a.s. met het ministerie van VWS en bloedbank Sanquin over het bloeddonatieverbod voor homo- en biseksuele mannen. COC Nederland pleit al lang voor afschaffing van het bloeddonatieverbod. Dat leidde in april 2012 tot een motie van de Tweede Kamer waarin de regering werd opgeroepen om aan het verbod een einde te maken.

Doorbraak in bloeddonatie door homo’s

Bloedbank Sanquin reageert terughoudend op het oordeel van het College van de Rechten van de Mens. “Wij nemen deze uitspraak zeer serieus en bestuderen deze nauwkeurig”, zegt jurist Olderik Dijkstra van Sanquin. “We nemen de overwegingen van het College mee in het reeds ingezette overleg met patiënten, belangenorganisaties en betrokken ministeries over een mogelijke beleidswijziging.” Woordvoerder Robert Heckert zegt tegenover HP/De Tijd het ‘vervelend’ te vinden dat mensen zich door het beleid van de bloedbank gediscrimineerd te voelen. “Maar ik heb niet het idee dat we de emancipatiekwestie helemaal oplossen als we van een permanente uitsluiting naar een tijdelijke zouden gaan.”

De zaak bij het College van de Rechten van de Mens is aangespannen door een biseksuele man die bloed wilde doneren maar geweigerd werd omdat hij seksueel contact had gehad met een man. Het COC feliciteert hem met zijn overwinning.

Het Hof van Justitie van de Europese Unie deed woensdag uitspraak over het bloeddonatieverbod voor homo- en biseksuele mannen in Frankrijk. Volgens het Hof kan het Franse bloeddonatieverbod leiden tot discriminatie op grond van seksuele gerichtheid. Het Hof wil daarom dat de Franse rechter nagaat of het verbod wel voldoende evenredig is en of er minder belastende methoden zijn om veilige bloeddonatie te bereiken.

[Bron: COC NL, College voor de Rechten van de Mens, Sanquin – Foto Donorbloed: CC-MartinD]

Zie ook:

HP/De Tijd – Homomannen weigeren als bloeddonor: veilig of de reinste discriminatie?

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!