Terug naar overzicht

COC wil tempo bij uitvoering Roze Stembusakkoord

Maak tempo bij de uitvoering van het Roze Stembusakkoord.’ Die oproep doet COC-voorzitter Tanja Ineke dinsdag aan de partijleiders die het akkoord precies een jaar geleden ondertekenden.

Vorig jaar beloofden negen politieke partijen om vijf langslepende ‘roze’ kwesties te regelen vóór dinsdag 3 september 2013. Dat is in één geval gelukt: voorlichting over LHBT’s werd verplicht op elke school.

In de andere vier gevallen is de wet nog altijd niet gewijzigd. Het gaat om lesbisch ouderschap, weigerambtenaren, betere transgenderwetgeving  en bescherming van homoseksuele leerlingen en docenten in het bijzonder onderwijs (afschaffing van de ‘enkele-feitconstructie’).

De Tweede Kamer nam wetsvoorstellen aan over lesbisch ouderschap, weigerambtenaren en transgenders*, maar de Eerste Kamer is nog niet akkoord. De wet over lesbisch ouderschap ligt al bijna een jaar in de Senaat, die over transgenders al bijna een half jaar.

‘De Tweede Kamer heeft het afgelopen jaar veel werk verzet. Nu is het aan de partijleiders om ook in de Eerste Kamer om hun beloften na te komen,’ aldus COC-voorzitter Ineke.

‘Uitvoering van het Roze stembusakkoord duldt geen uitstel. Lesbische ouderparen, transgenders, homo’s in het bijzonder onderwijs, en paren van gelijk geslacht hebben al te lang moeten wachten,’ vindt Ineke.

Over de kwesties uit het Roze Stembusakkoord word in sommige gevallen (enkele-feitconstructie) al negentien jaar gesproken.  

COC’s Roze Stembusakkoord werd op 3 september 2012 ondertekend door GroenLinks, 50PLUS, D66, Partij voor de Dieren, PvdA, PVV, SP, VVD en DPK.  Het akkoord was een voorstel van GroenLinks en kwam tot stand onder begeleiding van COC Nederland. 
 
*In april 2013 dienden D66, VVD, PvdA, SP en GroenLinks bij de Tweede Kamer een wetsvoorstel in tot afschaffing van de enkele-feitconstructie.  

[Bron/Foto: COC NL]