Terug naar overzicht

COMING OUT DAG 2012 in het teken van sport

Nationale Coming Out Dag (donderdag 11 oktober) staat dit jaar in het teken van de acceptatie van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders  (LHBT’s) in de sport. Dat maakte COC Nederland vrijdagochtend bekend.

COC Nederland vraagt iedereen– hetero’s en LHBT’s – om op donderdag 11 oktober een speciale regenboogposter op te hangen bij haar of zijn sportclub. Zo kan elke Nederlander bijdragen aan acceptatie van LHBT’s in de sport en de coming out makkelijker maken van LHBT-sporters die uit de kast willen komen. De posters worden vanaf vandaag in heel Nederland verspreid.

Momenteel zijn weinig (top-) sporters openlijk LHBT. Hoewel ongeveer 6 procent van de bevolking lesbisch of homoseksueel is, was slechts 0,22 procent van alle deelnemers aan de Olympische Spelen in Londen ‘uit de kast’. Van de Nederlandse profvoetbalmannen is er niet één openlijk homo- of biseksueel.

Dat relatief veel LHBT’s hun seksuele voorkeur of genderidentiteit geheim houden, is niet verwonderlijk, nu maar liefst 75 procent van de homo’s en biseksuelen van mening is dat mannelijke homoseksualiteit nog een groot taboe is in de wedstrijdsport. Bijna de helft van alle mannelijke voetballers in Nederland was getuige van homonegatief gedrag.

Uit de kast scoort!
Op de voorzijde van de Coming Out Dag poster, die het COC vandaag onthult, is het beeld te zien van een voetballer die op zijn borst de regenboogvlag toont, het internationale symbool voor LHBT-emancipatie. Daaronder de tekst ‘Uit de kast scoort!’
‘Uit de kast scoort, omdat sporters die op hun club open kunnen zijn over hun seksuele voorkeur of genderidentiteit vaak beter in hun vel zitten en beter functioneren,’ aldus COC-voorzitter Tanja Ineke. ‘Acceptatie is dus niet alleen goed voor LHBT-sporters, maar ook voor de club.’

Het gezicht van de voetballer op de poster is niet zichtbaar. Want, aldus Ineke: ‘Elke sporter op elke club kan LHBT zijn. Statistisch gezien zit in elk voetbalteam tenminste één LHBT. Acceptatie in de sport is dus alti

jd van belang.‘ Als mensen hun seksuele identiteit voor zichzelf willen houden, hebben ze daar het volste recht toe, vindt Ineke, ‘maar áls mensen uit de kast willen komen, moet het klimaat op club daar alle ruimte voor bieden.’

Michael van Praag
In een interview op de achterzijde van de Coming Out Dag poster licht KNVB-voorzitter Michael van Praag alvast een tipje van de sluier op over het plan tegen homofobie dat de voetbalbond op Coming Out Dag in Utrecht presenteert.
De KNVB wil met preventieve en repressieve maatregelen voetballers die niet uit de kast durven komen het juiste klimaat bieden om dat wel te doen. ‘Waar het fout gaat zullen we ook stevig moeten sanctioneren,’ zegt Van Praag, die aangeeft diep geraakt te zijn door ‘schrijnende verhalen’ van homoseksuele spelers. De bond gaat de komende maanden o.m. samen met de John Blankenstein Foundation middels workshops voorlichting geven aan amateurverenigingen en betaald voetbalclubs.

Op de achterzijde van de poster komen ook openlijke LHBT-sporters aan het woord over hun soms negatieve, maar vaak ook positieve ervaringen. Heteroseksuele topsporters als Floris Evers (olympisch medaillewinnaar hockey) en Esther Vergeer (zevenvoudig paralympisch kampioen rolstoeltennis) spreken zich uit voor acceptatie van LHBT’s in de sport.

De Coming Out Dag 2012 – Uit de kast scoort!-poster  wordt vanaf vrijdag 5 oktober verspreid in heel Nederland en is onder meer verkrijgbaar bij regionale COC-verenigingen, in de LHBT-horeca, als PDF-bestand hier te downloaden en op 11 oktober in dagblad Metro.

Coming Out Dag 2012 – Uit de kast scoort! is een initiatief van COC Nederland i.s.m. de Gay Krant m.m.v. COC’s jongerenvereniging Expreszo en kwam mede tot stand dankzij een bijdrage van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Meer informatie over LHBT’s in de sport lees je in Gay Krant 670 van 13 oktober.

Naar aanleiding van het thema van Coming Out Dag 2012 heeft de populaire website Gay.nl besloten een heterovriendelijk voetbaltoernooi te organiseren. Voetbalschoenen Uit de Kast! vindt op zaterdag 13 oktober 2012 plaats op Sportpark Riekerhaven te Amsterdam.

zp8497586rq