Terug naar overzicht

Coming Out Dag 2017: iedereen moet zichzelf kunnen zijn

Op woensdag 11 oktober is het Coming Out Dag. Een recordaantal van meer dan 160 gemeenten hijsen de Regenboogvlag en organiseren (vaak samen met COC-verenigingen) activiteiten. Ook scholen, sportclubs, maatschappelijke organisaties, bedrijven, politiebureaus, provinciehuizen en ministeries doen mee.

Op Coming Out Dag wordt benadrukt dat iedereen het hele jaar door zichzelf moet kunnen zijn. De Regenboogvlaggen worden op 11 oktober gehesen. Deze actie is op Twitter te volgen via #regenboogvlag2017 en #comingoutdag2017.

Regenboogvlag

Iedereen moet zichzelf kunnen zijn, zich geaccepteerd en (sociaal) veilig voelen. Op school, op straat, op het werk, in de zorg, in de sport, in de eigen sociale kring of waar dan ook. De Regenboogvlag symboliseert dit voor LHBTI’s. De vlaggen worden gehesen om deze boodschap gezamenlijk kracht bij te zetten. Een zichtbare aanmoediging van de gemeenten voor LHBTI-inwoners zelf, maar ook voor alle inwoners en organisaties om zich daarvoor in te zetten.

Het hele jaar door

De boodschap van Coming Out Dag geldt het hele jaar. In 2009 riep op initiatief van het COC de toenmalige minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ronald Plasterk de datum 11 oktober uit tot Nationale Coming Out Dag, om daarmee de sociale acceptatie van LHBTI’s te bevorderen.

Al sinds 2008 heeft een aantal zogenaamde Regenbooggemeenten afspraken met de rijksoverheid over inzet op veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie. Coming Out Dag is aanleiding voor een zichtbaar gezamenlijk statement van lokale bestuurders, die zich hiermee ambassadeurs tonen voor verbetering van de positie van LHBTI-medeburgers.

Coming Out Dag-activiteiten

Ook dit jaar zijn er rondom de Coming Out Dag veel activiteiten – zie HIER voor een overzicht (work in progress). Een greep uit de activiteiten:

In Amersfoort wordt traditiegetrouw op de zondag op of rond Coming Out Dag de Derk Koetje Award (de Amersfoortse LHBTI-prijs) uitgereikt.

Dit jaar werd de prijs door wethouder Bertien Houwing uitgereikt aan Gazi Duran, in Amersfoort actief binnen Jong&Out en bij de stichting Maruf. Gefeliciteerd!

Onderwijs krijgt op vele manieren aandacht tijdens Coming Out Dag:

  • In Nijmegen wordt bijvoorbeeld het convenant SchoolsOUT 2017-2021 getekend. Met de ondertekening van dit convenant spreken ondertekenende partijen naar elkaar uit dat ze ook de komende vijf jaar blijven samenwerken en aandacht blijven besteden aan de acceptatie van seksuele en genderdiversiteit.
  • In Leeuwarden wordt de docentenconferentie ‘Help! Een hetero in de klas…’ georganiseerd.
  • In Utrecht organiseert Studentenvereniging Anteros op 11 oktober in het David de Wied Gebouw (Padualaan 99 te Utrecht) 14.00 uur een mini-conferentie over het zichtbaar en bespreekbaar maken van seksuele diversiteit in het hoger onderwijs en de stad Utrecht.
  • En in Lelystad presenteert Bureau Gelijke Behandeling op Coming Out Dag een onderzoeksrapport over de verplichte voorlichting over seksuele en genderdiversiteit op de scholen in de stad. Om die voorlichting verder te versterken werd bovendien een aanbod ontwikkeld dat door Lelystadse scholen vanaf 1 november kan worden gebruikt.

In Den Haag wordt op Coming Out Dag het officiële startsein gegeven voor een vijfdaagse awareness campagne (11 t/m 15 oktober) bij het Internationale Homomonument aan de Koekamp. Verpakt in het thema ‘familie’ neemt het publiek indirect plaats ‘aan tafel’ – die symbool staat voor gezin, thuis aan tafel, de plek waar je geaccepteerd wordt voor wie je bent – waar je vrijuit kan spreken.

De campagne wordt door COC Haaglanden gevoerd in samenwerking met de Regenbooggemeenten Delft, Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Westland en Zoetermeer.

Er worden Regenboogsymposia in de Provinciehuizen van Gelderland en Overijssel georganiseerd. Drenthe, Flevoland, Gelderland en Groningen hebben zich uitgeroepen tot Regenboogprovincie en mogelijk geldt dit binnenkort ook voor Overijssel. D66-Statenlid (en voormalig interim-voorzitter van COC Nederland) Wybren Bakker en PvdA-Statenlid Hans Nooter hebben daarvoor een motie ingediend. Commissaris van de Koning Ank Bijleveld steunt het initiatief.

In de Regenboogprovincies Drenthe en Groningen wordt een Regenboogweek georganiseerd. In Purmerend is er zelfs een Regenboogmaand.

[Bron: COC NL – Foto uitreiking Derk Koetje Award: Pictweet Jacques Happe]

Het COC vecht voor LHBTI-rechten. Vecht mee!