Terug naar overzicht

D66: 'Nederlandse voortrekkersrol LHBT-rechten vasthouden'

Brief aan de premier

Daarom heeft Dijkstra een brief aan Mark Rutte geschreven, waarin het Kamerlid de premier oproept om een aantal achterstanden snel aan te pakken en te moderniseren.

‘In de Europese Unie worden getrouwde homostellen nog steeds gediscrimineerd in hun werk of studie, omdat veel lidstaten de partner niet als een wettelijk familielid erkennen. Bij lesbische ouders wordt alleen de biologische moeder bij de geboorte van het kind als ouder erkend. De meemoeder moet een dure en emotioneel belastende adoptieprocedure starten. Deze ongelijkheid is onacceptabel’, zegt Dijkstra.

Weigerambtenaren

Tien jaar geleden besloot men om praktische redenen dat ambtenaren van de burgerlijke stand met gewetensbezwaren mochten weigeren een huwelijk tussen personen van gelijk geslacht te voltrekken.

‘Wat mij betreft mogen nieuwe ambtenaren van de burgerlijke stand geen enkel huwelijk meer weigeren. Kies je ervoor om trouwambtenaar te worden, dan hoor je uitvoering te geven aan de wet. We accepteren het ook niet wanneer een ambtenaar zou weigeren huwelijken van mensen met een bepaalde religieuze achtergrond te sluiten. Als nieuwe weigerambtenaren niet meer worden aangenomen, is dit snel verleden tijd’, aldus Dijkstra.

Zie voor meer informatie ons dossier Homohuwelijk.