Terug naar overzicht

D66 roept kabinet op tot actie tegen Russische anti-homopropagandawet

D66-Tweede Kamerleden Sjoerd Sjoerdsma en Pia Dijkstra roepen de ministers Timmermans en Bussemaker op stappen te ondernemen tegen de omstreden Russische anti-homopropagandawet. Dit wetsvoorstel, dat deze week wordt behandeld in het Russische parlement de Staatsdoema, heeft als doel dat er in Rusland niet meer openlijk gesproken kan worden over homoseksualiteit.

Sjoerdsma: “Dit wetsvoorstel druist in tegen de internationale mensenrechten, discrimineert lesbische vrouwen, homoseksuelen, transgenders en biseksuelen en is een grove schending van de vrijheid van meningsuiting.”

Actie op Europees niveau

D66 wil dat minister Timmermans en minister Bussemaker namens het kabinet de Russische ambassadeur ter verantwoording roept en dit aankaarten op Europees niveau.

Dijkstra: “De ministers moeten de hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid van de Europese Unie, mevrouw Ashton, bewegen om een diplomatiek signaal af te geven richting Rusland en hiermee duidelijk maken dat de EU zich zorgen maakt over de vrijheid van meningsuiting en de toenemende discriminatie van deze groep.”

[Bron: D66 – Foto Moskou: PetraLinks]