
Op donderdag 25 juni vindt in Utrecht het debat ’50 tinten roze en blauw’ plaats over mannelijkheid, vrouwelijkheid en gender non-conforme jongeren die niet in een ‘m/v-hokje’ passen en hoe de problemen die zij blijken te hebben aangepakt kunnen worden. Het debat over deze ‘stoere meiden en gevoelige jongens’ wordt georganiseerd door Movisie en een van de deelnemers is COC-voorzitter Tanja Ineke.
Gender non-conform gedrag
Dat jongens van voetbal en meisjes van kleren en shoppen houden, is het heersende beeld onder jongeren. Maar niet iedereen kan óf wil aan dit beeld voldoen. De wetenschappelijke definitie van gender non-conforme jongeren luidt: jongeren die een genderexpressie hebben die verschilt van wat er door de maatschappij aan jongens en meisjes verwacht wordt op basis van hun bij geboorte toegewezen sekse.
Deze ‘gender non-conforme’ jongeren worden meer gepest dan andere jongeren, blijkt uit een grootschalig onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en een serie interviews die Movisie met deze jongeren liet uit voeren.
Het pesten blijkt al op jonge leeftijd te beginnen. Gender non-conforme jongeren worden dikwijls uitgescholden voor ‘homo’, ‘pot’ en ‘flikker’, ook als ze niet lesbisch, homo- of biseksueel zijn. Gender non-conform gedrag heeft namelijk niet met seksuele gerichtheid of genderidentiteit te maken. Al noemen homo- en bi-jongens hun gedrag eerder vrouwelijk en lesbische- en bi-meisjes hun gedrag eerder mannelijk dan hetero-jongeren.
Sommige jongeren gaan vanwege het getreiter zelfs niet meer naar school. Bovendien krijgen de jongeren ook weinig steun van volwassenen – niet van docenten, maar vaak ook niet van hun ouders.
Debat ’50 tinten roze en blauw’
Op donderdagavond 25 juni vindt in het Stadhuis Utrecht het debat 50 tinten roze en blauw plaats over hoe de problemen van gender non-conforme jongeren aangepakt kunnen worden.
Wethouder Margriet Jongerius opent de avond in Stadhuis Utrecht. Vervolgens wordt onderzoekster Ante Scholten gevraagd naar de belangrijkste bevindingen uit haar interviews in opdracht van Movisie. De vraag om hoeveel jongeren het gaat, is dan een van de zaken die toegelicht zal worden.
Wetenschapsjournalist en Volkskrantcolumnist Asha ten Broeke inspireert hierna met een gespoken column over de zin en onzin van de hokjes man en vrouw.
Experts gaan hierna onder leiding van Hanneke Felten (Movisie) met elkaar in gesprek over hoe we de leefsituatie van deze gender non-conforme jongeren kunnen verbeteren. Het panel bestaat uit: Jens van Tricht (eMANcipator), Tanja Ineke (voorzitter COC Nederland), Gabriël van Beusekom (promovendus Universiteit van Amsterdam), Sophie Schers (beleidsadviseur Transgender Netwerk Nederland), Jale Simsek (expert taboes en diversiteit) en Mieke van Stigt (socioloog, pedagoog en pestdeskundige).
Vragen en stellingen die aan de orde komen zijn:
- Wat kan een gender non-conform kind doen als zowel school als ouders geen thuis geven?
- Afkeuring van gender non-conform gedrag komt door de media.
- In onderzoek naar welzijn van jongeren is gender non-conform gedrag een ondergeschoven kindje.
- Acceptatie van gender non-conform gedrag is de grootste uitdaging voor de LHBT-beweging.
De debatavond zal worden afgesloten met een performance act van lolo is a boy. Voor lolo is a boy is gender non-conformiteit geen uitzondering maar een dagelijkse realiteit. Waar hij mee speelt en het gebruikt om daarmee de vrijheid te benadrukken en een dialoog te openen.
Movisie verzorgt het debat ’50 tinten roze en blauw’ als programmaonderdeel van het Midzomergracht Festival. U bent donderdagavond 25 juni vanaf 19.30 uur van harte welkom in het Stadhuis Utrecht – Korte Minrebroederstraat 2 te Utrecht. De avond is gratis toegankelijk maar in verband met het beperkte aantal plaatsen is aanmelden verplicht via [email protected].
Meer informatie over dit debat is te vinden op het Facebookevent.
De onderzoeksresultaten worden na afloop van het debat gepresenteerd op SocialeVraagstukken.nl.
[Bron: Movisie – Foto Gender Queer: CC-Charles Hutchins]
Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!