Terug naar overzicht

DODENHERDENKING 2013

In diverse steden neemt het COC deel aan de Dodenherdenking — hierbij een overzicht. Er wordt stilgestaan bij de onderdrukking en vervolging van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s) wereldwijd tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. In Amsterdam en Den Haag zijn er bijeenkomsten bij het Homomonument in die steden.

AMSTERDAM

Nationale Dodenherdenking

COC Nederland legt jaarlijks een krans tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. De krans wordt dit jaar gelegd door algemeen bestuurslid Joop Schermer en zijn echtgenoot.

Tegelijkertijd vindt er een bijeenkomst plaats bij het Nationale Homomonument bij de Westerkerk in Amsterdam, medegeorganiseerd door COC Amsterdam.

Programma:
Om half acht vertrekt er een stille tocht vanaf de Westerkerk naar het Homomonument via volgende route: Prinsengracht–Leligracht–Herengracht–Raadhuisstraat–Westermarkt. Ensemble Excelsior onder leiding van Jurjen Westeneng verzorgt de muzikale omlijsting vanaf 20.15 uur. Na de 2 minuten stilte om acht uur worden de toespraken gehouden door Boris Dittrich (Human Rights Watch) COC-voorzitter Tanja Ineke.  waarna vertegenwoordigers van diverse LHBT-organisaties kransen leggen op de watertrede driehoek. Ter afsluiting kan het publiek langs de bloemen defileren.

Na afloop is er gelegenheid voor na praten in de Westerkerk onder het genot van koffie of thee. Aansluitend is er de gelegenheid een kort concert op orgel en panfluit bij te wonen. Jos van der Kooy en Mathijs Koene zullen enkele werken ten gehore brengen.

DEN HAAG

COC Haaglanden organiseert jaarlijkse Dodenherdenking bij het Internationale Homomonument in Den Haag, aan de Dr. Aletta Jacobsweg (tegenover Madurodam). Het monument is bereikbaar met: tram 9 en buslijn 22 ( halte Madurodam). De ceremonie vindt plaats van 19.30 uur tot 20.20 uur. Deelnemers aan de ceremonie worden verzocht om uiterlijk 19.20 uur aanwezig te zijn. Minister Jet Bussemaker (Emancipatie) zal namens de regering een toespraak houden en een krans leggen. Na de herdenking is iedereen welkom in het COC-café Basta, Scheveningseveer 7.
Meer informatie: www.cochaaglanden.

Aansluitend aan de Nationale Dodenherdenking wordt onder de titel ‘Theater na de Dam’ in diverse theaters in het land voorstellingen gespeeld met een link naar de Tweede Wereldoorlog.

 

foto © Joost de Haes

Daaronder Martin Sherman’s veel geprezen drama Bent (1979) over de liefde tussen Max en Horst in concentratiekamp Dachau. De hoofdrollen worden gespeeld door Kevin Hassing en Michiel Bakker en het stuk is geregisseerd door Gerardjan Reijnders. Op 4 mei is het stuk te zien in Theater aan het Spui in Den Haag. Daarna volgen t/m 12 mei nog voorstellingen door het hele land – zie HIER de speellijst.

BREDA

Dodenherdenking vanaf 19.20 uur bij het Oorlogsmonument in het Valkenberg Park te Breda. COC regio Breda zal daar aanwezig zijn voor het leggen van een krans.
Meer informatie: www.cocbreda.nl.

ARNHEM

Kranslegging – ook door een vertegenwoordiger van COC Midden-Gelderland – op het Jonas Daniël Meijerplein. Aansluitend is er een bijeenkomst in Café Xtra – daar wordt vanaf 21.30 uur de film ‘Un Amour A Taire’ vertoond.
Meer informatie: www.cocmiddengelderland.nl.

DEN BOSCH

Om 18.30 uur begint in de Grote Kerk (Kerkstraat) een herdenkingsbijeenkomst met de 4 mei-lezing door acteur en presentator Joost Prinsen. Na de herdenkingsbijeenkomst gaat rond 19.40 uur de Stille Tocht van start naar het Verzetsmonument en het Joods Scholierenmonument, waar de kranslegging plaatsvindt.
Meer informatie: www.cocnoordoostbrabant.nl.

DOETINCHEM

Kranslegging – ook door een vertegenwoordiger van COC Midden-Gelderland – in het Mark Tennantplantsoen.
Meer informatie: www.cocmiddengelderland.nl.

EINDHOVEN

Vanaf 19.45 uur – Dodenherdenking op de Algemene Begraafplaats ‘De oude toren’ met kranslegging door de gezamenlijke LHBT-organisaties (COC Eindhoven, De Kringen, Kouros, Outway, PHLEE). Aansluitend is het COC-café Pand54 geopend.
Meer informatie: www.coceindhoven.nl.

MIDDELBURG

Dodenherdenking op het abdijplein te Middelburg. Namens COC Zeeland wordt een krans gelegdd door voorzitter en erelid Ad Bakhuizen.
Meer informatie: www.coczeeland.nl.

NIJMEGEN

Vanaf 19.00 uur herdenkingsplechtigheid in de Stevenskerk – aansluitend stille tocht naar het Traianusplein voor de kranslegging bij het Oorlogsmonument.

Concert voor Premsela

Traditiegetrouw geeft het roze koor Cantus Obliquus i.s.m. COC-werkgroep Breaking the Silence een concert in het kader van de 4/5 mei-herdenking. Dit jaar gaat er extra aandacht naar Benno Premsela (1920-1997), oud-voorzitter van COC Nederland. Het concert vindt plaats in Wijkcentrum Doddendaal, Achter Valburg 2 – aanvang: 21.15 uur. Entree is gratis en iedereen is van harte welkom.

OSS

De Dodenherdenking wordt vanaf 19.15 uur gehouden bij het Oorlogsmonument aan de Nieuwe Hescheweg. Daaraan wordt meegewerkt door ondermeer de gemeente, de jongerenraad, het COC, de Raad van Kerken. COC-bestuurslid Joost van Veghel houdt een toespraak.
Meer informatie: www.cocnoordoostbrabant.nl.

ROTTERDAM

COC Rotterdam neemt deel aan de centrale herdenking bij het Monument voor alle Gevallenen 1940-1945 op het Stadhuisplein. De bijeenkomst begint om 19.55 uur.
Meer informatie: www.cocrotterdam.nl.

UTRECHT

COC Midden-Nederland legt samen met Stichting PANN een krans tijdens de Dodenherdenking bij de Domkerk.
Iedereen is welkom om de plechtigheid bij te wonen. Er wordt verzameld van 18.30 uur in Café De Zaak (Korte Minnebroederstraat 9 – tegenover het stadhuis) waarna rond 19.10 uur in een stille tocht gelopen wordt naar het Domplein. Aansluitend aan de ceremonie is er gelegenheid om in Café Kalff na te praten.
Meer informatie: www.cocmiddennederland.nl.

ZWOLLE

COC Zwolle zal een krans leggen bij het monument aan het Ter Pelkwijkpark en meelopen in de stille tocht (19.15) vanaf De Spinhuisbredehoek via de route door de stad naar het monument in het Ter Pelkwijkpark. Het COC-cafe, Kamperstraat 17, is daarna voor iedereen geopend van 20.00 tot 1.00 uur.
Meer informatie: www.coczwolle.nl.

[Bron: COC NL – Foto Dodenherdenking Homomonument: Andrea Bandelli]