Terug naar overzicht

DODENHERDENKING 2015

In tal van gemeenten neemt het COC deel aan de Dodenherdenking — hierbij een overzicht. Er wordt stilgestaan bij de onderdrukking en vervolging van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s) wereldwijd tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. In Amsterdam en Den Haag zijn er bijeenkomsten bij het Homomonument in die steden – in beide gevallen zorgen doventolken van Roze Gebaar er voor dat de toespraken ook door doven en slechthorenden gevolgd kunnen worden.

AMSTERDAM

Nationale Dodenherdenking

COC Nederland legt jaarlijks een krans tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. De krans wordt dit jaar namens COC Nederland door bestuurslid Diana van den Born gelegd.

Dodenherdenking bij het Nationale Homomonument bij de Westerkerk in Amsterdam, medegeorganiseerd door COC Amsterdam. Namens COC Nederland zal een krans gelegd worden door voorzitter Tanja Ineke.

Homomonument Amsterdam - Dodenherdenking

Programma:

Vanaf 19.30 Stille Tocht vanaf hoofdingang Westerkerk via Prinsengracht, Leliegracht, Herengracht en Raadhuisstraat naar het Homomonument. De herdenking begint om 19.45 uur en duurt tot 21.00 uur. Na de twee minuten stilte om acht uur worden er toespraken gehouden door minister Jet Bussemaker van OCW, autocoureur Mike Verschuur en Tanja Ineke, voorzitter van COC Nederland. Daarna leggen vertegenwoordigers van diverse LHBT-organisaties kransen op de watertrede driehoek.

‘Annelies’ – In de Westerkerk zal vanaf 21.00 uur ‘Annelies’ worden opgevoerd door koor Sine Nomine. Hiervoor worden nog (beperkt) kaarten aan de deur beschikbaar gesteld. ‘Annelies is een meeslepend oratorium van de Engelse componist James Whitbourn over het leven en de dood van Anne (Annelies Marie) Frank.

Voor meer informatie – zie Homomonument Amsterdam-Facebook.

AMSTERDAM-stadsdeel Nieuw-West

Vanaf 19.30 uur Dodenherdenking en kranslegging bij Meer en Vaart, tegenover De Meervaart aan de Sloterplas. Pink Nieuw-West en Lesbo Code leggen een krans.

DEN HAAG – voor het eerst op nieuwe locatie!

Homomonument - DenHaag - kleinCOC Haaglanden en Stichting Homomonument Internationaal Den Haag organiseren de jaarlijkse Dodenherdenking bij het Internationale Homomonument in Den Haag – dit maal voor het eerst op de nieuwe locatie van het monument: Groenstrook Koningskade (tegenover het gebouw van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten) op 5 minuten loopafstand van het Centraal Station en parkeergarage Malieveld.

De ceremonie vindt plaats van 19.30 uur tot 20.20 uur. Deelnemers aan de ceremonie worden verzocht om uiterlijk 19.20 uur aanwezig te zijn. Er is gelegenheid voor het leggen van kransen of bloemen.

Toespraken worden gehouden door Arnout van Kooij, voorzitter van COC Haaglanden, en Renate den Heijer van De Roze Règâhs, de roze fanclub van ADO Den Haag. Samenzang wordt verzorgd door het lesbische en het homokoor Heksenketel en Vox Rosa.

Na de herdenking is iedereen welkom in het COC-café – Scheveningseveer 7.

ALKMAAR

COC Noord-Holland Noord verzameld vanaf 19.15 uur bij de bibliotheek voor de Stille Tocht van 19.30 uur vanaf de hoofdingang van de Grote Sint Laurenskerk naar het monument aan de Harddraverslaan. Namens COC Noord-Holland Noord zullen bestuursleden een krans leggen.

AMERSFOORT

Bij Kamp Amersfoort start om 19.00 uur een Stille Tocht. Om 18.30 uur verzamelen de deelnemers – waaronder de roze gemeenschap van Amersfoort – zich op het parkeerterrein van de Politie aan de Loes van Overeemlaan in Leusden. De tocht leidt naar het monument ‘Gevangenen voor het vuurpeloton – ook wel de ‘Stenen Man’ genoemd – en vervolgens naar begraafplaats Rusthof, waar de Dodenherdenking bij monument Rustenburg plaats zal vinden. Daar zal ook door vertegenwoordigers van de roze gemeenschap van Amersfoort een krans gelegd worden.

BEMMEL (gemeente Lingewaard)

Vanaf 19.00 uur herdenkingsbijeenkomst in de Donatuskerk te Bemmel. Aansluitend wordt vanaf 19.40 uur een Stille Tocht gehouden naar het Bevrijdingsmonument bij Kasteel De Kinkelenburg, waar de herdenking wordt voortgezet met het leggen van kransen en bloemen. Daar zal ook COC Nijmegen een krans leggen.

BERGEN op ZOOM

De Raad van Kerken houdt vanaf 19.15 uur een herdenkingsbijeenkomst in de Gertrudiskerk. De Dodenherdenking wordt aansluitend gehouden op het Thaliaplein, achter de kerk. COC West-Brabant-West & Tholen legt een krans.

BEUNINGEN

Vanaf 19.35 uur Stille Tocht vanaf het plein voor het gemeentehuis naar de herdenkingsplaats aan de Van Heemstraweg, waar kransen en bloemen gelegd worden. Ook COC Nijmegen zal hier een krans leggen.

CULEMBORG

Om 19.35 uur vertrekt de Stille Tocht van de R.K. Barbarakerk naar de gedenktekens bij en op de begraafplaats aan de Achterweg. COC Midden-Nederland zal hier een krans leggen.

DEN BOSCH

Om 18.30 uur begint in het Jheronimus Bosch Art Center (Jeroen Boschplein 2) een herdenkingsbijeenkomst, waar politicus en schrijver Jan Terlouw een lezing zal houden. Rond 19.40 uur gevolgd door een Stille Tocht naar het Verzetsmonument en het Joods Scholieren Monument, waar rond 19.55 uur voor het eerst in de heringerichte Casinotuin de officiële kranslegging plaatsvindt. COC Noordoost-Brabant zal daar een krans leggen.

DEVENTER

Op vrijdag 4 mei om 19.00 uur is er een herdenkingsmoment bij de volgende monumenten: Twentol monument (Snippersdijk), Indië monument (Grote Kerkhof), Etty Hillesum monument (Kapjeswelle), Verzetsmonument (Verzetslaan). Bij ieder monument wordt een krans gelegd en een toespraak gehouden. Daarna Stille Tocht naar het Grote Kerkhof, waar de gezamenlijke herdenking plaatsvindt. Om 19.55 uur legt burgemeester Heidema een krans. Hierna volgt twee minuten stilte. Aansluiten zijn er verschillende muziekuitvoeringen en voordrachten.

Namens COC Deventer zullen bestuursleden een krans leggen bij het monument op het Grote Kerkhof. Na afloop van de herdenking is het COC-café (Brink 64A) geopend vanaf 20.30 uur in een aangepaste sfeer.

DRUTEN

Vanaf 19.00 uur Herdenkingsbijeenkomst in de Ewaldenkerk – aansluitend Stille Tocht naar het Ambthuisplein en kranslegging bij het gemeentelijk Oorlogsmonument. Daar zal ook COC Nijmegen een krans leggen.

EINDHOVEN

De Dodenherdenking vindt vanaf 19.30 uur plaats op de Algemene begraafplaats van Woensel ‘De Oude Toren’, ingang Baffinlaan. Eindhovense LHBT-organisaties zullen een gezamenlijke krans leggen. Pand54 van COC Eindhoven is na de ceremonie geopend om de herdenking af te sluiten.

GROESBEEK

Vanaf 18.15 uur Stille Tocht vanaf het gemeentehuis aan de Dorpstraat naar de Canadese begraafplaats voor de officiële Dodenherdenking. Om 19.30 uur begint daar het officiële programma met de kranslegging. Daar zal ook COC Nijmegen een krans leggen.

GRONINGEN

Om 18.45 uur kranslegging bij het Joods Monument aan de Hereweg. Daarna Stille Tocht naar Martinikerkhof – aankomst: 19 50 uur voor Dodenherdenking en kranslegging bij het monument St. Joris en de Draak bij de Martinitoren. COC Groningen & Drenthe zal daar een krans leggen. Na afloop van de plichtigheid is er nog de mogelijkheid tot samenzijn in de Martinikerk.

HEERLEN

Herdenkingsplechtigheid vanaf 19.00 uur in het stadhuis, vanaf 19.30 uur gevolgd door een Stille Tocht naar de gedachteniskapel. Daar worden bij het Oorlogsmonument en het Joods monument kransen gelegd, waaronder ook een krans door COC Limburg.

MAASTRICHT

Om 18.30 uur wordt een oecumenische herdenkingsdienst gehouden in de Sint Servaasbasiliek, vervolgd door een stille tocht naar het Herdenkingsplein. Daar wordt de herdenking gehouden en kransen gelegd, waaronder ook door COC Limburg.

MIDDELHARNIS (gemeente Goeree-Overflakkee)

Vanaf 19.30 uur Stille Tocht vanaf het gemeentehuis (Koningin Julianaweg) naar het Oorlogsmonument aan de Hoflaan waar de kranslegging zal plaatsvinden. Hier worden bloemen gelegd door vertegenwoordigers van Gay op Flakkee.

NIJMEGEN

Om 18.00 uur herdenking van de Nijmeegse Joodse slachtoffers bij het Joods Gedenkteken op de Kitty de Wijzeplaats. Onder anderen burgemeester Hubert Bruls en voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement lezen hier een deel van de namen voor van hen die niet terugkeerden.

Vanaf 19.00 uur is er herdenkingsbijeenkomst in de St. Stevenskerk, waar EP-voorzitter Martin Schulz een overweging uitspreekt, vanaf 19.35 uur gevolgd door een Stille Tocht vanaf de St. Stevenskerk naar het Oorlogsmonument op het Keizer Traianusplein. Burgemeester Bruls zal daar een toespraak houden. Speciaal voor deze 70ste herdenking zingt sopraan Francine van der Heijden met begeleiding van twee gitarisen het lid Silent Noon. Bij het Oorlogsmonument zal een krans gelegd worden namens de gezamenlijke Nijmeegse LHBT-organisaties.

Na de kranslegging is er vanaf 21.00 uur het gratis toegankelijke Herdenkingsconcert in Concertgebouw De Vereeniging.

Cantus Obliquus – vanaf 21.00 uur in Activiteitencentrum Doddendaal (Achter Valburg 2) geeft het Nijmeegs roze koor Cantus Oblquus zijn jaarlijkse concert ter gelegenheid van Dodenherdenking. In het eerste deel van het programma zingt het koor liederen die recht doen aan het karakter van 4 mei. Het tweede deel staat in het teken van de vrijheid. Dit jaar is Jurriaan Schoffelen gastpianist.

OSS

De Dodenherdenking wordt vanaf 19.15 uur gehouden bij het Oorlogsmonument aan de Nieuwe Heescheweg. Namens COC Noordoost-Brabant zal daar een krans leggen.

ROERMOND

Vanaf 18.30 uur, verzorgt het Roermonds orkest De Symphonie een herdenkingsconcert in de Minderbroederskerk. Vanaf 19.30 uur volgt de Dodenherdenking bij het Limburgs verzetsmonument op het Zwartbroekplein. Daar zal ook COC Limburg een krans leggen.

ROTTERDAM

Vanaf 18.30 uur Herdenkingsbijeenkomst in de Laurenskerk – met een overdenking door schrijfster Jessica Durlacher. Van daaruit vanaf 19.30 uur Stille Tocht via Grote Kerkplein, Oppert en Meent richting Stadhuisplein, waar de kranslegging bij het beeld ‘De Verwoeste Stad’ van Ossip Zadkine zal plaatsvinden. Ook COC Rotterdam zal daar een krans leggen. Na afloop is vanaf 20.30 uur er een samenkomst in Café Praag van COC Rotterdam (Schiedamsesingel 175).

SITTARD

Herdenkingsdienst en kranslegging (18.45-20.30 uur) bij het oorlogsmonument op de Markt en op de Algemene Begraafplaats aan de Lahrstraat. Daar zal ook COC Limburg een krans leggen.

TIEL

Herdenkingsbijeenkomst in de St. Maartenskerk (Tielse Waalstraat), waar vanaf 19.15 uur een Stille Tocht wordt gehouden. Deze rondgang is rond 19.50 uur terug bij het monument voor de kerk, waar kransen en bloemen gelegd worden. Ook COC Nijmegen zal daar een krans leggen.

TILBURG

Vanaf 19.00 uur herdenkingsbijeenkomst in de kerk van ’t Heike. De aansluitende Dodenherdenking en kranslegging vindt plaat bij het stedelijk herdenkingsmonument aan de Schouwburgring. COC Tilburg en Embrace Pink zullen hier kransen leggen.

UTRECHT

COC Midden-Nederland legt samen met Stichting PANN een krans tijdens de Dodenherdenking bij de Domkerk. Er wordt verzameld van 18.30 uur in Café De Zaak (Korte Minnebroederstraat 9 – tegenover het stadhuis) waarna rond 19.10 uur in een stille tocht gelopen wordt naar het Domplein. Aansluitend aan de ceremonie is er in Café Kalff gelegenheid om na te praten.

VENLO

Vanaf 19.40 uur Stille Tocht vanaf de Markt, vanaf 19.55 uur plechtigheid bij het Oorlogsmonument in het Rosarium. Daar worden kransen gelegd, waaronder ook door COC Limburg.

VENRAY

Vanaf 18.45 uur herdenkingsplechtigheid in de Grote Kerk. Vanaf 19.45 uur de Stille Tocht naar het oorlogsmonument aan het Kerkpad. Daar worden kransen gelegd, ook door COC Limburg.

WEERT

Dodenherdenking bij de gedachteniskapel – Molenpoort 27. COC Limburg zal bij deze plechtigheid aanwezig zijn en een krans leggen.

WIJCHEN

Dodenherdenking vanaf 19.30 uur bij het Herdenkingsmonument aan de Meerdreef – achter de St. Anthonius Abt kerk. Hier zal ook COC Nijmegen een krans leggen.

[Bron: COC NL – Foto Homomonument Amsterdam: CC-Andrea Bandelli]