Terug naar overzicht

DODENHERDENKING 2016

In tal van gemeenten neemt het COC deel aan de Dodenherdenking. Er wordt stilgestaan bij de onderdrukking en vervolging van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s) wereldwijd tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. In Amsterdam en Den Haag zijn er bijeenkomsten bij het Homomonument in die steden – in beide gevallen zorgen gebarentolken van Roze Gebaar er voor dat de toespraken ook door doven en slechthorenden gevolgd kunnen worden.

AMSTERDAM

Nationale Dodenherdenking – COC Nederland legt jaarlijks een krans tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. De krans wordt dit jaar namens COC Nederland gelegd door voorzitter Tanja Ineke en Miriam van der Have van het Nederlands Netwerk Intersekse/DSD (NNID).

Dodenherdenking bij het Nationale Homomonument bij de Westerkerk in Amsterdam, medegeorganiseerd door COC Amsterdam. Namens COC Nederland zal een krans gelegd worden door bestuurslid Joop Schermer.

Homomonument Amsterdam - Dodenherdenking

Programma:

Vanaf 19.30 uur Stille Tocht vanaf hoofdingang Westerkerk via Prinsengracht, Leliegracht, Herengracht en Raadhuisstraat naar het Homomonument. De herdenking begint om 19.50 uur en duurt tot 21.00 uur. Na de twee minuten stilte om 20.00 uur worden er toespraken gehouden door Lianda van der Schilden, Simone Kukelheim en Peter de Ruijter en is er een optreden van Dolly Bellefleur. Daarna leggen vertegenwoordigers van diverse LHBT-organisaties kransen op de watertrede driehoek.

Voor meer informatie – zie Homomonument Amsterdam/Facebook.

DEN HAAG

Homomonument - DenHaag - kleinCOC Haaglanden en Stichting Homomonument Internationaal Den Haag organiseren de jaarlijkse Dodenherdenking bij het Internationale Homomonument in Den Haag – locatie: Groenstrook Koningskade (tegenover het gebouw van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten) op 5 minuten loopafstand van het Centraal Station en parkeergarage Malieveld.

De ceremonie vindt plaats van 19.30 uur tot 20.20 uur. Deelnemers aan de ceremonie worden verzocht om uiterlijk 19.20 uur aanwezig te zijn. Er is gelegenheid voor het leggen van kransen of bloemen.

Dit jaar staat de ceremonie in het teken van de LHBT-vluchtelingenproblematiek. Ofran Badakhshani is namens Vluchtelingen Organisaties Nederland gastspreker. Daarnaast spreken de Haagse wethouder Karsten Klein van Emancipatiezaken en voorzitter Arnoud van Kooij van COC Haaglanden.

Na de herdenking is iedereen welkom in het COC-café – Scheveningseveer 7.

ALPHEN aan den RIJN

Dodenherdenking vanaf 19.30 uur bij het Verzetsmonument in het Burgemeester Visserspark. COC Leiden zal hier een krans leggen.

AMERSFOORT

Bij Kamp Amersfoort start om 18.45 uur een Stille Tocht. Om 18.30 uur verzamelen de deelnemers – waaronder de roze gemeenschap van Amersfoort – zich op het parkeerterrein van de Politie aan de Loes van Overeemlaan in Leusden. De tocht leidt naar het monument ‘Gevangenen voor het vuurpeloton – ook wel de ‘Stenen Man’ genoemd – en vervolgens naar begraafplaats Rusthof, waar de Dodenherdenking bij monument Rustenburg plaats zal vinden. Daar zal ook door vertegenwoordigers van de roze gemeenschap van Amersfoort een krans gelegd worden.

ARNHEM

De ‘officiële’ dodenherdenking begint om 18.30 uur met een korte dienst in de Walburgiskerk. Vanaf 19.15 uur wordt er verzameld in de Stadhuishal van het stadhuis. Rond 19.45 uur is de start van de Stille Tocht naar het beeld ‘De Verwoeste Stad’, aan de zijkant van de Eusebiuskerk. Hier worden kransen gelegd – ook door vertegenwoordigers van COC Midden-Gelderland – en om 20.00 uur wordt twee minuten stilte gehouden. Aansluitend is er in de Eusebiuskerk een herdenkingsconcert.

ASSEN

Dodenherdenking vanaf 19.45 uur bij het monument Lindebuurt op het terrein van sportcomplex De Bonte Wever – hier zal ook COC Groningen & Drenthe een krans leggen.

BEEK-UBBERGEN

Kranslegging bij het monument op het kerkplein voor de Sint-Martinuskerk aan de Burg. Janssenstraat in Beek. Ook COC Nijmegen zal hier een krans leggen.

BEMMEL (gemeente Lingewaard)

Vanaf 19.40 uur een Stille Tocht vanaf de kerk (Oude Kerkhof 13) via de Dorpsstraat naar het Bevrijdingsmonument bij Kasteel De Kinkelenburg voor het leggen van kransen en bloemen. Daar zal ook COC Nijmegen een krans leggen.

BERGEN op ZOOM

De Dodenherdenking wordt gehouden op het Thaliaplein. Vertegenwoordigers van COC West-Brabant-West & Tholen zijn daarbij aanwezig om een bloemstuk te leggen.

BEUNINGEN

Dodenherdenking bij de herdenkingsplaats aan de Van Heemstraweg, waar kransen en bloemen gelegd worden. Ook COC Nijmegen zal hier een krans leggen.

DEN BOSCH

Vanaf 18.30 uur Herdenkingsbijeenkomst in de Hervormde Kerk, Kerkstraat 20 – aansluitend bij het Oorlogsmonument in de Casinotuin de officiële kranslegging. COC Noordoost-Brabant zal daar een krans leggen.

DEVENTER

Op 4 mei om 19.00 uur zijn er herdenkingsmomenten bij een aantal oorlogsmonumenten, waaronder het  Etty Hillesum monument (Kapjeswelle) waar COC’ers samenkomen voor de herdenking. Bij ieder monument wordt een krans gelegd en een toespraak gehouden. Daarna een Stille Tocht naar het Grote Kerkhof, waar de gezamenlijke herdenking plaatsvindt. Namens COC Deventer zullen bestuursleden een krans leggen bij het monument op het Grote Kerkhof.

DOETINCHEM

Om 19.00 uur start van de Stille Tocht vanaf het Simonsplein langs het Joods monument naar het Vrijheidsmonument in het Mark Tennantplantsoen (aankomst 19.15 uur). Daar leggen ook vertegenwoordigers van COC Midden-Gelderland een krans.

DRUTEN

Vanaf 19.00 uur Herdenkingsbijeenkomst in de Ewaldenkerk – van daaruit vanaf 19.45 uur Stille Tocht naar het Ambthuisplein en kranslegging bij het gemeentelijk Oorlogsmonument. Daar zal ook COC Nijmegen een krans leggen.

EINDHOVEN

De Dodenherdenking vindt vanaf 19.30 uur plaats op de Algemene begraafplaats van Woensel ‘De Oude Toren’, ingang Baffinlaan. Eindhovense LHBT-organisaties zullen een gezamenlijke krans leggen. Pand54 van COC Eindhoven is vanaf 21.00 uur geopend om de herdenking af te sluiten.

ELST (gemeente Overbetuwe)

Vanaf 19.00 uur herdenkingsdienst in de Grote Kerk – aansluitend vanaf 19.45 uur Stille Tocht naar het oorlogsmonument tegenover het gemeentehuis (Dorpsstraat). COC Nijmegen zal daar een krans leggen.

GROESBEEK (gemeente Berg en Dal)

Vanaf 19.00 uur Stille Tocht vanaf het gemeentehuis aan de Dorpstraat naar de Canadese begraafplaats voor de officiële Dodenherdenking. Om 19.40 uur begint daar het officiële programma met de kranslegging. Daar zal ook COC Nijmegen een krans leggen.

GRONINGEN

Om 18.45 uur kranslegging bij het Joods Monument aan de Hereweg. Daarna Stille Tocht naar Martinikerkhof – aankomst: 19.50 uur voor Dodenherdenking en kranslegging bij het monument St. Joris en de Draak bij de Martinitoren. COC Groningen & Drenthe zal daar een krans leggen.

HAARLEM

De Regenboogorganisaties COC Kennemerland, Bureau Discriminatiezaken en Gay Haarlem nemen ook dit jaar deel aan de herdenking en kranslegging bij het monument aan de Dreef in Haarlem. De kranslegging wordt traditiegetrouw voorafgegaan door een herdenkingsdienst in de Grote of Sint Bavokerk aan de Grote Markt in Haarlem. Aanvang 18.50 uur. Aansluitend is er de stille tocht naar het monument ‘Man voor het Vuurpeleton’ aan de Dreef.

HEERLEN

Herdenkingsplechtigheid vanaf 19.00 uur in het stadhuis, vanaf 19.30 uur gevolgd door een Stille Tocht naar de gedachteniskapel aan de Akerstraat. Daar worden bij het Oorlogsmonument en het Joods monument kransen gelegd, waaronder ook een krans door COC Limburg.

KATWIJK

Vanaf 19.40 uur Stille Tocht vanaf de ingang van het gemeentehuis aan de Koningin Julianalaan naar het oorlogsmonument ‘De Leeuw’ naast het gemeentehuis aan de Zeeweg. COC Leiden zal daar een krans leggen.

LEEUWARDEN

Dodenherdenking vanaf 19.30 uur bij het Verzetsmonument in de Prinsentuin. Hier zal ook COC Friesland een krans leggen.

LEIDEN

Vanaf 19.00 uur Herdenkingsbijeenkomst in de Pieterskerk, gevolgd door de twee minuten stilte en kranslegging bij het tijdelijk monument op het Pieterskerkplein. COC Leiden zal daar een krans leggen.

MAASTRICHT

Om 18.30 uur wordt een oecumenische herdenkingsdienst gehouden in de Sint Servaasbasiliek, vervolgd door een stille tocht naar het Herdenkingsplein.

COC Limburg - krans Dodenherdenking 2016 klein

Daar wordt de herdenking gehouden en kransen gelegd, waaronder ook door COC Limburg.

MIDDELHARNIS (gemeente Goeree-Overflakkee)

Vanaf 19.30 uur Stille Tocht vanaf het gemeentehuis (Koningin Julianaweg) naar het Oorlogsmonument aan de Hoflaan waar de kranslegging zal plaatsvinden. Hier worden bloemen gelegd door vertegenwoordigers van Gay op Flakkee.

MIDDELBURG

Vanaf 19.30 uur wordt er verzameld op het Abdijplein in Middelburg, waar om 19.40 uur de plechtigheid aanvangt. Na de twee minuten stilte worden er kransen en bloemstukken worden gelegd bij de herdenkplaat, ook door vertegenwoordigers van COC Zeeland.

NIEUWEGEIN

Voorafgaande aan de Dodenherdenking om 20.00 uur bij het monument aan de Nedereindseweg wordt vanaf 19.00 uur een bijeenkomst gehouden in de Nicolaaskerk. Van daaruit wordt een Stille Tocht gehouden naar het monument voor het leggen van kransen en bloemen. Ook vertegenwoordigers van COC Midden-Nederland leggen daar een krans.

NIJMEGEN

Om 18.00 uur herdenking van de Nijmeegse Joodse slachtoffers bij het Joods Gedenkteken op de Kitty de Wijzeplaats. Burgemeester Hubert Bruls leest de namen voor van hen die niet terugkeerden.

Vanaf 19.00 uur is er herdenkingsbijeenkomst in de St. Stevenskerk waar oud-directeur van het NIOD Marjan Schwegman een overweging uitspreekt. Vanaf 19.35 uur gevolgd door een Stille Tocht vanaf de St. Stevenskerk naar het Oorlogsmonument op het Keizer Traianusplein. Bij het Oorlogsmonument zal een krans gelegd worden namens de gezamenlijke Nijmeegse LHBT-organisaties.

Na de kranslegging is er vanaf 21.00 uur het gratis toegankelijke Herdenkingsconcert in Concertgebouw De Vereeniging.

Cantus Obliquus – vanaf 20.45 uur in Activiteitencentrum Doddendaal (Achter Valburg 2) geeft het Nijmeegs roze koor Cantus Oblquus zijn jaarlijkse concert ter gelegenheid van Dodenherdenking. Dit jaar wordt speciaal aandacht geschonken aan LHBT-asielzoekers in ons land.

OSS

De Dodenherdenking wordt vanaf 19.15 uur gehouden bij het Oorlogsmonument aan de Nieuwe Heescheweg. Namens COC Noordoost-Brabant zal daar een krans leggen.

ROERMOND

Vanaf 19.30 uur Dodenherdenking bij het Limburgs verzetsmonument op het Zwartbroekplein. Daar zal ook COC Limburg een krans leggen.

ROTTERDAM

Vanaf 18.30 uur Herdenkingsbijeenkomst in de Laurenskerk. Van daaruit vanaf 19.30 uur Stille Tocht via Grote Kerkplein, Oppert en Meent richting Stadhuisplein, waar de kranslegging bij het beeld ‘De Verwoeste Stad’ van Ossip Zadkine zal plaatsvinden. Namens COC Rotterdam zal daar door voorlichters Pieter Heesbeen en Tamara Tien een krans gelegd worden. Na afloop is vanaf 20.30 uur er een samenkomst in Café Praag van COC Rotterdam (Schiedamsesingel 175).

SCHIEDAM

Dodenherdenking vanaf 19.45 uur bij het monument in de Nieuwe Plantage aan de Gerrit Verboonstraat/Lange Nieuwstraat. De Schiedamse LHBT-ambassadeurs zullen namens de LBHT-gemeenschap van Schiedam een bloemstuk plaatsen in de vorm van een roze driehoek.

SITTARD

Kranslegging op de Algemene Begraafplaats aan de Lahrstraat. Daar zal ook COC Limburg een krans leggen.

TIEL

Herdenkingsbijeenkomst vanaf 18.45 uur in de St. Maartenskerk (Tielse Waalstraat), waar vanaf 19.15 uur een Stille Tocht wordt gehouden langs o.a. het Joods Monument. Deze rondgang is rond 19.50 uur terug bij het oorlogsmonument voor de kerk, waar kransen en bloemen gelegd worden. Ook COC Nijmegen zal daar een krans leggen.

TILBURG

Vanaf 19.00 uur herdenkingsbijeenkomst in de kerk van ’t Heike. De aansluitende Dodenherdenking en kranslegging vindt plaat bij het stedelijk herdenkingsmonument aan de Schouwburgring. COC Tilburg en Embrace Pink zullen hier kransen leggen.

UTRECHT

COC Midden-Nederland legt samen met Stichting PANN een krans tijdens de Dodenherdenking bij de Domkerk. Er wordt verzameld van 18.30 uur in Café De Zaak (Korte Minnebroederstraat 9 – tegenover het stadhuis) waarna rond 19.10 uur in een stille tocht gelopen wordt naar het Domplein. Aansluitend aan de ceremonie is er in Café Kalff gelegenheid om na te praten. Meer informatie is te vinden op: Facebook-event.

VENLO

Vanaf het stadhuis aan de Markt vertrekt om ca. 19.35 uur de Stille Tocht langs diverse monumenten in het centrum van Venlo om vervolgens in het Rosarium te eindigen, waar de Algemene Herdenking om 20.00 uur begint. Namens COC Limburg zal door bestuurslid Joop Renkers en zijn partner Ronald Pellemans een krans gelegd worden.

VENRAY

Vanaf 18.45 uur herdenkingsplechtigheid in de Grote Kerk. Vanaf 19.45 uur de Stille Tocht naar het oorlogsmonument aan het Kerkpad. Daar worden kransen gelegd, ook door COC Limburg.

WEERT

Dodenherdenking bij de Rumolduskapel – Molenpoort 27. COC Limburg zal bij deze plechtigheid aanwezig zijn en een krans leggen.

WIJCHEN

Dodenherdenking vanaf 19.30 uur bij het Herdenkingsmonument aan de Meerdreef – achter de St. Anthonius Abt kerk. Hier zal ook COC Nijmegen een krans leggen.

ZWOLLE

In Zwolle vertrekt rond 19.15 uur de Stille Tocht richting het oorlogsmonument in het Ter Pelkwijkpark waar rond 19.45 uur aangekomen wordt. Burgemeester en wethouders lopen naast verschillende vertegenwoordigers van diverse groeperingen mee in de tocht en wonen de dodenherdenking bij. Tijdens de plechtigheid treedt traditiegetrouw het Groot Mannenkoor Zwolle op. Na de Taptoe, de twee minuten stilte en het Wilhelmus draagt burgemeester Henk Jan Meijer een gedicht voor, waarna de kranslegging en het defilé plaatsvinden Namens COC Zwolle leggen Harry Siebring en Eva Hageman een krans bij het oorlogsmonument.

[Bron: COC NL – Foto Homomonument Amsterdam: CC-Bohwaz]