Terug naar overzicht

DODENHERDENKING 2017

In tal van gemeenten neemt het COC deel aan de Dodenherdenking. Er wordt stilgestaan bij de onderdrukking en vervolging van LHBTI’s wereldwijd tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. In Amsterdam en Den Haag zijn er bijeenkomsten bij het Homomonument in die steden – in beide gevallen zorgen gebarentolken van Roze Gebaar er voor dat de toespraken ook door doven en slechthorenden gevolgd kunnen worden.

AMSTERDAM

Nationale Dodenherdenking – COC Nederland legt jaarlijks een krans tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. De krans wordt dit jaar namens COC Nederland gelegd door penningmeester Hans Stokebrand.

Dodenherdenking bij het Nationale Homomonument bij de Westerkerk in Amsterdam – dit jaar voor de 30ste keer – wordt medegeorganiseerd door COC Amsterdam. Namens COC Nederland zal een krans gelegd worden door voorzitter Tanja Ineke en bestuurslid Robert Loesberg.

Programma:

Vanaf 19.30 uur Stille Tocht vanaf hoofdingang Westerkerk via Prinsengracht, Leliegracht, Herengracht en Raadhuisstraat naar het Homomonument. De herdenking begint om 19.50 uur en duurt tot 21.00 uur. Na de twee minuten stilte om 20.00 uur worden er toespraken gehouden door regisseur Tim Oliehoek, wethouder Erik van der Burg en voorzitter Daan Smeelen van de Stichting Homomonument. Daarna leggen vertegenwoordigers van diverse LHBTI-organisaties kransen op de watertrede driehoek. Na afloop is er een herdenkingsceremonie met koffie in de Westerkerk.

Voor meer informatie – zie Homonument Amsterdam/Facebook.

AMSTERDAM NIEUW-WEST

Pink Nieuw-West herdenkt de gevallenen door het leggen van kransen op de pleinen Sierplein, Osdorpplein en Plein ’40-’45 tijdens de herdenkingsplechtigheden.

THEATER na de DAM – Nationale Opera & Ballet staat op de avond van de Nationale Dodenherdenking stil bij de Tweede Wereldoorlog met een speciaal programma rondom de vervolging van homoseksuelen door de Nazi’s.

KAMEROPERA – FOR a LOOK or a TOUCH – Jake Heggie/Gene Scheer

  • Datum: 4 mei 2017 – aanvang 21.00 uur
  • Locatie: Nationale Opera & Ballet – Amstel 3
  • Entree: € 10,- kaarten zijn te koop bij het theater.

 

DEN HAAG

COC Haaglanden en Stichting Homomonument Internationaal Den Haag organiseren de jaarlijkse Dodenherdenking bij het Internationale Homomonument in Den Haag – locatie: Groenstrook Koningskade (tegenover het gebouw van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten) op 5 minuten loopafstand van het Centraal Station en parkeergarage Malieveld. De plechtigheid begint om 19.30 uur. Iedereen is welkom om deze herdenking bij te wonen. Organisaties die ook een bloemstuk of krans willen leggen kunnen zich melden bij [email protected].

Dit jaar zal de ceremonie in het teken staan van het thema ‘vertrouwen’. Sprekers zijn: Vera Bergkamp, D66-Tweede Kamerlid en oud-voorzitter COC Nederland, een vertegenwoordiger van het Haags gemeentebestuur en voorzitter Arnout van Kooij van COC Haaglanden. Muzikale ondersteuning is er van vrouwenkoor De Heksenketel en van het homomannenkoor Vox Rosa.

Na de herdenking is iedereen welkom in het COC-café – Scheveningseveer 7.

ALKMAAR

Vanaf 19.00 uur Herdenkingsbijeenkomst in de Grote Kerk – van daaruit Stille Tocht naar het Oorlogsmonument op Harddraverslaan. COC Noord-Holland Noord zal daar een krans leggen

AMERSFOORT

Om 18.10 uur verzamelen de deelnemers – waaronder de roze gemeenschap van Amersfoort – zich buiten bij het ontmoetingscentrum van Kamp Amersfoort (Loes van Overeemlaan). Om 18.45 uur start vanuit het ontmoetingscentrum een Stille Tocht naar het monument ‘Gevangenen voor het vuurpeloton’ – ook wel de ‘Stenen Man’ genoemd – en vervolgens naar begraafplaats Rusthof, waar de Dodenherdenking bij monument Rustenburg plaats zal vinden. Daar zal door vertegenwoordigers van de roze gemeenschap van Amersfoort een krans gelegd worden.

ARNHEM

Vanaf 18.30 uur Herdenkingsdienst in de Walburgiskerk – daarna vanaf 19.15 uur verzamelen in de hal van het stadhuis voor een Stille Tocht (aanvang 19.45 uur) naar het beeld ‘De Verwoeste Stad’, aan de zijkant van de Eusebiuskerk. Hier worden kransen gelegd – ook door vertegenwoordigers van COC Midden-Gelderland.

ASSEN

Vanaf 19.45 uur plechtigheid bij het monument Lindebuurt op het terrein van sportcomplex De Bonte Wever – hier zal ook door COC Groningen & Drenthe een krans gelegd worden.

BEEK-UBBERGEN

Vanaf 19.00 uur Oecumenische kerkdienst in de R.K. Heilige Bartholomaeuskerk. Daarna vanaf 19.45 uur Stille Tocht naar het Bevrijdingsmonument op het kerkplein voor de Sint-Martinuskerk aan de Burg. Janssenstraat in Beek. Ook COC Nijmegen zal hier een krans leggen.

BEMMEL (gemeente Lingewaard)

Vanaf 18.45 uur Herdenkingsdienst in de Theaterkerk (Markt 5), vanaf 19.30 uur gevolgd door een Stille Tocht via de Dorpsstraat naar het Bevrijdingsmonument bij Kasteel De Kinkelenburg voor het leggen van kransen en bloemen. Daar zal ook COC Nijmegen een krans leggen.

BERGEN op ZOOM

De Dodenherdenking wordt gehouden op het Thaliaplein. Vertegenwoordigers van COC West-Brabant-West & Tholen zijn daarbij aanwezig om een bloemstuk te leggen.

BEUNINGEN

Vanaf 19.20 uur Stille Tocht vanaf het Gemeentehuis naar de herdenkingsplaats aan de Van Heemstraweg, waar kransen en bloemen gelegd worden. Ook COC Nijmegen zal hier een krans leggen.

DEN BOSCH

Vanaf 18.30 uur Herdenkingsbijeenkomst in de Hervormde Kerk (Kerkstrat 20) – aansluitend bij het Oorlogsmonument in de Casinotuin de officiële kranslegging. COC Noordoost-Brabant zal daar een krans leggen.

BREDA

Vanaf 19.30 uur Herdenkingsbijeenkomst in het Stadspark Valkenburg, ter hoogte van Monument ‘De Vlucht’ – hier is de officiële kranslegging. COC Tilburg-Breda zal hier een krans leggen.

DEVENTER

Op 4 mei om 19.00 uur zijn er herdenkingsmomenten bij een aantal oorlogsmonumenten, waaronder het Etty Hillesum-monument ‘Het Verstoorde Leven’ (Kapjeswelle) waar COC’ers samenkomen voor de herdenking. Bij ieder monument wordt een krans gelegd en een toespraak gehouden. Daarna een Stille Tocht naar het Grote Kerkhof, waar de gezamenlijke herdenking plaatsvindt. Namens COC Deventer zullen bestuursleden een krans leggen bij het monument op het Grote Kerkhof.

DOETINCHEM

Om 19.00 uur start van de Stille Tocht vanaf het Simonsplein langs het Joods monument naar het Vrijheidsmonument in het Mark Tennantplantsoen (aankomst 19.15 uur). Daar leggen ook vertegenwoordigers van COC Midden-Gelderland een krans.

DRUTEN

Vanaf 18.40 uur Herdenkingsbijeenkomst in de Ewaldenkerk – van daaruit vanaf 19.45 uur Stille Tocht naar het Ambthuisplein en kranslegging bij het gemeentelijk Oorlogsmonument. Daar zal COC Nijmegen een krans leggen.

EINDHOVEN

De Dodenherdenking vindt vanaf 19.30 uur plaats op de Algemene begraafplaats van Woensel ‘De Oude Toren’, ingang Baffinlaan. Eindhovense LHBT-organisaties zullen een gezamenlijke krans leggen.

Pand54 van COC Eindhoven is vanaf 21.00 uur geopend om de herdenking af te sluiten.

ELST (gemeente Overbetuwe)

Vanaf 19.00 uur Herdenkingsdienst in de Grote Kerk – aansluitend vanaf 19.45 uur Stille Tocht naar het oorlogsmonument tegenover het gemeentehuis (Dorpstraat). COC Nijmegen zal daar een krans leggen.

ENSCHEDE

Tentoonstelling ‘Wie kan ik nog vertrouwen’ in de Centrale Bibliotheek (Pijpenstraat 15) – nog te zien tot donderdag 11 mei (tijdens kantooruren) – tot stand gekomen in samenwerking met COC Twente/Achterhoek en IHLIA. Deze expositie over de vervolging van lesbiennes, homo- en biseksuelen tijdens de Tweede Wereldoorlog geeft een beklemmend beeld over een angstige periode.

GROESBEEK (gemeente Berg en Dal)

Vanaf 19.00 uur Stille Tocht vanaf het gemeentehuis aan de Dorpstraat naar de Canadese Erebegraafplaats voor de officiële Dodenherdenking. Om 19.40 uur start daar het officiële programma met de kranslegging. Daar zal ook COC Nijmegen een krans leggen.

GRONINGEN

Om 18.45 uur kranslegging bij het Joods Monument aan de Hereweg. Daarna Stille Tocht naar Martinikerkhof – aankomst: 19.50 uur voor de Dodenherdenking en kranslegging bij het monument St. Joris en de Draak bij de Martinitoren. COC Groningen & Drenthe zal daar een krans leggen.

HAARLEM

De Regenboogpartners COC Kennemerland, Bureau Discriminatiezaken en Gay Haarlem nemen ook dit jaar deel aan de herdenking en kranslegging bij het monument aan de Dreef in Haarlem. Dit jaar wordt de krans namens de Regenboogpartners gelegd door Anas en Wissam, twee homoseksuele vluchtelingen (statushouders). De kranslegging wordt traditiegetrouw voorafgegaan door een herdenkingsdienst in de Grote of Sint Bavokerk aan de Grote Markt in Haarlem. Aanvang 18.50 uur. Aansluitend is er de stille tocht naar het monument ‘Man voor het Vuurpeleton’ aan de Dreef.

HEERLEN

Herdenkingsplechtigheid vanaf 18.35 uur in het stadhuis (Raadhuisplein), vanaf 19.30 uur gevolgd door een Stille Tocht naar de Gedachteniskapel aan de Akerstraat. Daar worden bij het Oorlogsmonument en het Joods monument kransen gelegd, waaronder ook een krans door COC Limburg.

LEEUWARDEN

Dodenherdenking vanaf 19.30 uur bij het Verzetsmonument in de Prinsentuin. Hier zal ook COC Friesladn een krans leggen.

LEIDEN

Vanaf 19.00 uur Herdenkingsbijeenkomst in de Pieterskerk, gevolgd door de twee minuten stilte en kranslegging bij het tijdelijk monument op het Pieterskerkplein. COC Leiden zal daar een krans leggen.

MAASTRICHT

Om 18.30 uur wordt een oecumenische herdenkingsdienst gehouden in de Sint Servaasbasiliek, vervolgd door een stille tocht naar het Herdenkingsplein. Daar wordt vanaf 19.30 uur de herdenking gehouden en kransen gelegd, waaronder ook door COC Limburg.

MIDDELBURG

Vanaf 19.30 uur wordt er verzameld op het Abdijplein, waar om 19.40 uur de plechtigheid aanvangt. Na de twee minuten stilte worden er kransen en bloemstukken gelegd bij de herdenkplaat. Ook vertegenwoordigers van COC Zeeland zullen daar een krans leggen.

NIEUWEGEIN

Vanaf 19.00 uur Herdenkingsbijeenkomst in de Nicolaaskerk – van daaruit wordt een Stille Tocht gehouden naar het monument aan de Nedereindseweg voor de Dodenherdenking en het leggen van bloemen en kransen. Ook vertegenwoordigers van COC Midden-Nederland zullen daar een krans leggen.

NIJMEGEN

Om 18.00 uur herdenking van de Nijmeegse Joodse slachtoffers bij het Joods Gedenkteken op de Kitty de Wijzeplaats. Vanaf 19.00 uur is er een Herdenkingsbijeenkomst in de St. Stevenskerk – van daaruit wordt vanaf 19.35 uur een Stille Tocht gehouden naar het Oorlogsmonument op het Keizer Traianusplein. Daar zal een krans gelegd worden namens de gezamenlijke Nijmeegse LHBTI-organisaties.

Cantus Obliquus – vanaf 20.45 uur in de Mariënburgkapel – ‘Huis van de Nijmeegse Geschiedenis’ (Mariënburg 26) – geeft het Nijmeegs roze koor Cantus Obliquus het jaarlijks concert ter gelegenheid van Dodenherdenking. Koorstukken worden afgewisseld met solisten en korte verhalen over het thema herdenken en vieren van vrijheid. De toegang is vrij/eigen bijdrage.

OSS

De Dodenherdenking wordt vanaf 19.15 uur gehouden bij het Oorlogsmonument aan de Nieuwe Heescheweg. Namens COC Noordoost-Brabant zal daar een krans leggen. Onno Hoes – oud-bestuurslid van COC Nederland – is spreker tijdens deze bijeenkomst.

ROERMOND

Vanaf 19.30 uur Dodenherdenking bij het Limburgs verzetsmonument op het Zwartbroekplein. Daar zal ook COC Limburg een krans leggen.

ROTTERDAM

Vanaf 18.30 uur Herdenkingsbijeenkomst in de Grote of Sint-Laurenskerk. Van daaruit vanaf 19.30 uur Stille Tocht richting Stadhuisplein, waar de kranslegging bij het beeld ‘De Verwoeste Stad’ van Ossip Zadkine zal plaatsvinden. COC Rotterdam zal daar een krans leggen.

SITTARD

Vanaf 18.30 uur Herdenkingsdienst in de Grote Kerk – van daaruit vanaf 19.10 uur Stille Tocht naar de Algemene Begraafplaats aan de Lahrstraat voor de kranslegging. Daar zal ook COC Limburg een krans leggen.

TIEL

Herdenkingsbijeenkomst vanaf 18.45 uur in de St. Maartenskerk (Tielse Waalstraat), waar vanaf 19.15 uur een Stille Tocht wordt gehouden langs o.a. het Joods Monument. Deze rondgang is rond 19.50 uur terug bij het oorlogsmonument voor de kerk, waar kransen en bloemen gelegd worden. Ook COC Nijmegen zal daar een krans leggen.

TILBURG

Vanaf 19.00 uur herdenkingsbijeenkomst in de Heikesekerk en kranslegging vanaf 20.00 uur voor het eerst in het Vrijheidspark. COC Tilburg Breda zal hier een krans leggen.

UTRECHT

COC Midden-Nederland legt samen met Stichting PANN een krans tijdens de Dodenherdenking bij de Domkerk. Verzamelt wordt er om 18.30 uur bij Café De Zaak Utrecht (Korte Minrebroederstraat 9) waarna er gezamenlijk gegaan wordt naar de start van de Stille Tocht, die eindigt op het Domplein. Aansluitend aan de ceremonie is er gelegenheid om in Café Kalff (Oudegracht 47) na te praten.

VENLO

Vanaf het stadhuis aan de Markt vertrekt om ca. 19.40 uur de Stille Tocht langs diverse monumenten in het centrum van Venlo om vervolgens in het Rosarium te eindigen, waar de Algemene Herdenking om 20.00 uur begint. COC Limburg zal bij deze plechtigheid aanwezig zijn en een krans leggen.

VENRAY

Vanaf 18.45 uur herdenkingsdienst in de Grote Kerk. Vanaf 19.45 uur de Stille Tocht naar het oorlogsmonument aan het Kerkpad. Daar worden kransen gelegd, ook door COC Limburg.

WAGENINGEN

Vanaf 19.00 uur Stille Tocht vanaf de Johannes de Doperkerk (Bergstraat) naar het ‘Monument voor de Gevallenen’ aan de Costerweg. Daar wordt de Dodenherdenking gehouden en kransen gelegd. Ook SHOUT loopt mee in de stille tocht en zal een krans leggen.

WEERT

Dodenherdenking bij de Rumolduskapel (Molenpoort 27). COC Limburg zal bij deze plechtigheid aanwezig zijn en een krans leggen.

WIJCHEN

Vanaf 19.30 uur plechtigheid bij het Herdenkingsmonument aan de Meerdreef – achter de St. Anthonius Abt kerk. Hier zal ook COC Nijmegen een krans leggen.

ZWOLLE

Om 19.15 start van de Stille Tocht vanaf De Spinhuisbredehoek naar het Oorlogsmonument in het Ter Pelkwijkpark, waar rond 19.45 uur aangekomen wordt. Bij het monument wordt de Dodenherdenking gehouden en kransen gelegd – ook door vertegenwoordigers van COC Zwolle.

[Bron: COC NL – Foto Homomonument Amsterdam: CC-Bohwaz]