Terug naar overzicht

DODENHERDENKING 2018

In tal van gemeenten neemt het COC deel aan de Dodenherdenking. Er wordt stilgestaan bij de onderdrukking en vervolging van LHBTI’s wereldwijd tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. In Amsterdam en Den Haag zijn er bijeenkomsten bij het Homomonument in die steden – in beide gevallen zorgen gebarentolken van Roze Gebaar er voor dat de toespraken ook door doven en slechthorenden gevolgd kunnen worden.

AMSTERDAM

Nationale Dodenherdenking – COC Nederland legt jaarlijks een krans tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. Namens het COC zal de krans gelegd worden door algemeen bestuurslid Robert Loesberg.

Dodenherdenking bij het Nationale Homomonument bij de Westerkerk in Amsterdam wordt medegeorganiseerd door COC Amsterdam. Namens COC Nederland wordt de krans gelegd door voorzitter Tanja Ineke en Philip Tijsma, voorzitter van COC’s Landelijke Werkgroep Politiek.

Programma:

Vanaf 19.30 uur samenkomst bij het monument. De herdenking begint om 19.50 uur en duurt tot 21.00 uur. Na de twee minuten stilte om 20.00 uur worden er toespraken gehouden door politieagent en ambassadeur Amsterdam Pride 2017 Souad Boumedien, ASV Gay-voorzitter Andra Geurtz en voorzitter Richard Ivangh van COC Noord-Holland Noord. Er zijn optredens van Manoeuvre en het Gay Men’s Chorus. Daarna leggen vertegenwoordigers van diverse LHBTI-organisaties kransen op de watertrede driehoek. Vanaf 20.30 uur zal de Westerkerk de achterdeur open zetten – deelnemers en belangstellenden kunnen daar samenkomen om nog even na te praten.

AMSTERDAM NIEUW-WEST

Pink Nieuw-West herdenkt de gevallenen door het leggen van kransen op de pleinen Sierplein, Osdorpplein en Plein ’40-’45 tijdens de herdenkingsplechtigheden.

AMSTERDAM ZUID

Leden van het bestuur van Homogroep Zuid zijn aanwezig tijdens de herdenking op het herinneringseiland in het Gijsbrecht van Aemstelpark. De bijeenkomst begint om 19.25 uur. O.a. Judith Belinfante zal spreken. Na de stilte om 20.00 uur is de kranslegging door verschillende groepen. Ook Homogroep Zuid legt een bloemstuk.

THEATER na de DAM – Nationale Opera & Ballet staan op de avond van de Nationale Dodenherdenking met een speciaal programma stil bij de Nazi-vervolging van homoseksuelen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

KAMEROPERA – FOR a LOOK or a TOUCH – Jake Heggie/Gene Scheer

  • Datum: 4 mei 2018 – aanvang 21.00 uur
  • Locatie: Nationale Opera & Ballet – Amstel 3
  • Entree: € 10,- kaarten zijn te koop bij het theater

DEN HAAG

COC Haaglanden en Stichting Homomonument Internationaal Den Haag organiseren de jaarlijkse Dodenherdenking bij het Internationaal Homomonument in Den Haag – locatie: Groenstrook Koningskade (tegenover het gebouw van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten) op 5 minuten loopafstand van het Centraal Station en parkeergarage Malieveld. De plechtigheid begint om 19.20 uur. Iedereen is welkom om deze herdenking bij te wonen.

Dit jaar zal de ceremonie in het teken staan van het thema ‘gelijke rechten voor iedereen’. Sprekers zijn: Canadese ambassadeur Sabine Nölke, bekend medestander van LHBTI-rechten, en voorzitter Arnout van Kooij van COC Haaglanden. De ceremonie wordt muzikaal omlijst door de koren Vox Roza en Heksenketel. Na de herdenking is iedereen welkom in het COC-café – Scheveningseveer 7.

AMERSFOORT

Om 18.10 uur verzamelen de deelnemers – waaronder de roze gemeenschap van Amersfoort, herkenbaar aan de regenboogvlag – zich bij het ontmoetingscentrum van Kamp Amersfoort (Loes van Overeemlaan). Om 18.45 uur start vanuit het ontmoetingscentrum een Stille Tocht naar het monument ‘Gevangenen voor het vuurpeloton’ – ook wel de ‘Stenen Man’ genoemd – en vervolgens naar begraafplaats Rusthof, waar de Dodenherdenking bij monument Rustenberg plaats zal vinden. Daar zal door vertegenwoordigers van de roze gemeenschap van Amersfoort een krans gelegd worden.

ASSEN

Voor het tweede achtereenvolgende jaar zijn de Stille Tocht en de Dodenherdenking verplaatst van het Asserbos en de Stadsbroek naar de binnenstad. De Stille Tocht start bij de Jozefkerk en eindigt bij het Provinciaal Gedenkteken op de Brink waar we een minuut stilte in acht nemen. Om 19.40 uur vertrekt de tocht vanaf de Torenlaan ter hoogte van de Kerkstraat/Kerkplein. We eindigen bij het Provinciaal monument op de Brink. De klokken luiden van 19.45 uur tot 30 seconden voor 20.00 uur. Om 20.00 uur nemen we twee minuten stilte in acht. COC Groningen & Drenthe zal daarna een krans leggen.

BEEK-UBBERGEN 

Vanaf 18.45 uur herdenkingsbijeenkomst in het ASTA Cultuurcentrum aan de Markt in Beek. Daarna vanaf 19.45 uur Stille Tocht naar het Bevrijdingsmonument op het kerkplein voor de Sint-Martinuskerk aan de Burg. Janssenstraat in Beek. Ook COC Nijmegen zal hier een krans leggen.

BEMMEL (gemeente Lingewaard)

Vanaf 18.45 uur Herdenkingsdienst in de Theaterkerk (Markt 5), vanaf 19.30 uur gevolgd door een Stille Tocht via de Dorpsstraat naar het Bevrijdingsmonument bij Kasteel De Kinkelenburg voor het leggen van kransen en bloemen. Daar zal ook COC Nijmegen een krans leggen.

BEUNINGEN 

Vanaf 19.25 uur Stille Tocht vanaf het Gemeentehuis naar het ‘Monument voor de Geallieerde Vliegers’ bij de kerk, waar kransen en bloemen gelegd worden. Ook COC Nijmegen zal hier een krans leggen.

DELFT

Om 19:00 uur wordt verzameld bij DWH (Lange Geer 22) om vervolgens met zijn allen richting de Markt te lopen alwaar de Stille Tocht om 19.30 uur begint. DWH zal een bloemstuk leggen tijdens de Dodenherdenking op de Nieuwe Plantage.

DEN BOSCH

Vanaf 18.30 uur Herdenkingsbijeenkomst in de Hervormde Kerk (Kerkstraat 20) – aansluitend bij het Oorlogsmonument in de Casinotuin de officiële kranslegging. COC Noordoost-Brabant zal daar een krans leggen.

DEVENTER 

Op 4 mei om 19.00 uur zijn er herdenkingsmomenten bij een aantal oorlogsmonumenten, waaronder het Etty Hillesum-monument ‘Het Verstoorde Leven’ (Kapjeswelle) waar COC’ers samenkomen voor de herdenking. Bij ieder monument wordt een krans gelegd en een toespraak gehouden. Daarna een Stille Tocht naar het Grote Kerkhof, waar de gezamenlijke herdenking plaatsvindt. Namens COC Deventer zullen bestuursleden een krans leggen bij het monument op het Grote Kerkhof.

DRUTEN

Vanaf 18.40 uur Herdenkingsbijeenkomst in de Ewaldenkerk-  van daaruit vanaf 19.45 uur Stille Toch naar het Ambthuisplein en kranslegging bij het gemeentelijk Oorlogsmonument. Daar zal COC Nijmegen een krans leggen.

EINDHOVEN 

De Dodenherdenking vindt vanaf 19.30 uur plaats op de Algemene begraafplaats van Woensel ‘De Oude Toren’, ingang Baffinlaan. Eindhovense LHBTI-organisaties zullen een gezamenlijke krans leggen. Pand54 van COC Eindhoven is vanaf 21.00 uur geopend om de herdenking af te sluiten.

ELST (gemeente Overbetuwe)

Vanaf 19.00 uur Herdenkingsdienst in de Grote Kerk -aansluitend vanaf 19.45 uur Stille Tocht naar het Oorlogsmonument tegenover het gemeentehuis (Dorpstraat). COC Nijmegen zal daar een krans leggen.

EMMEN

Herdenkingsbijeenkomst vanaf 19.00 uur in de Grote Kerk – van daaruit vanaf 19.45 uur Stille Tocht naar het herdenkingsteken op het Marktplein. Om 20.00 uur zijn de twee minuten stilte gevolgd door krans- en bloemlegging – ook door COC Groningen & Drenthe.

GROESBEEK (gemeente Berg en Dal) 

Vanaf 19.00 uur Stille Tocht vanaf het gemeentehuis aan de Dorpstraat naar de Canadese Erebegraafplaats voor de officiële Dodenherdenking. Om 19.40 uur start daar het officiële programma met de kranslegging. Daar zal ook COC Nijmegen een krans leggen.

GRONINGEN

Om 18.45 uur kranslegging bij het Joods Monument aan de Hereweg. Daarna Stille Tocht naar het Martinikerkhof – aankomst 19.50 uur voor de Dodenherdenking en kranslegging bij het monument St. Joris en de Draak bij de Martinitoren. COC Groningen & Drenthe zal daar een krans leggen.

HAARLEM 

De Regenboogpartners COC Kennemerland, Bureau Discriminatiezaken en Gay Haarlem nemen ook dit jaar deel aan de herdenking en kranslegging bij het monument aan de Dreef in Haarlem. De kranslegging wordt traditiegetrouw voorafgegaan door een herdenkingsdienst in de Grote of Sint Bavokerk aan de Grote Markt in Haarlem. Aanvang 18.50 uur. Aansluitend is er de stille tocht naar het monument ‘Man voor het Vuurpeleton’ aan de Dreef.

LEIDEN 

Vanaf 19.00 uur Herdenkingsbijeenkomst in de Pieterskerk, gevolgd door een Stille Toch naar het Oorlogsmonument bji Molen de Valk via het Rapenburg. COC Leiden zal daar een krans leggen.

MOED in MEI – Vrijdag 4 mei vanaf 21.00 uur organiseert COC Leiden, in het kader van 50 jaar Leidse LHBTI-weging, Moed in Mei: homoseksuelen in (het) verzet. De avond begint om 21.00 uur en bestaat uit een concert en een lezing door Anna Tijsseling over LHBTI’s in en na de Tweede Wereldoorlog. Locatie: COC-pand, Langegracht 65 te Leiden.

NIJMEGEN

Om 18.00 uur herdenking van de Nijmeegse Joodse slachtoffers bij het Joods Gedenkteken op de Kitty de Wijzeplaats. Vanaf  19.00 uur is er een herdenkingsbijeenkomst in de St. Stevenskerk – van daaruit wordt vanaf 19.35 uur een Stille Tocht gehouden naar het Oorlogsmonument op het Keizer Traianusplein. Daar wordt een krans gelegd namens de gezamenlijke Nijmeegse LHBTI-organisaties.

Alternatieve kranslegging ter nagedachtenis van de homoseksuele slachtoffers – om 12.00 uur wordt een krans gelegd bij het Oorlogsmonument op het Keizer Trajanusplein in Nijmegen. Aanleiding is de stelselmatige weigering van de gemeente Nijmegen om de namen van de kransleggers te noemen bij de Dodenherdenking. Al vier jaar lang worden er vanwege zogenaamde tijdwinst ruim twintig organisaties niet meer met naam genoemd. De LHBTI-beweging valt sinds 2014 onder de parapluterm “Vertegenwoordigers van Overige Maatschappelijke Organisaties.”

ROTTERDAM 

Vanaf 18.30 uur Herdenkingsbijeenkomst in de Grote of Sint-Laurenskerk. Van daaruit vanaf 19.30 uur Stille Tocht richting Stadhuisplein, waar de kranslegging bij het beeld ‘De Verwoeste Stad’ van Ossip Zadkine zal plaatsvinden. COC Rotterdam zal daar een krans leggen.

TIEL 

Herdenkingsbijeenkomst vanaf 18.45 uur in de St. Maartenskerk (Tielse Waalstraat), waar vanaf 19.15 uur een Stille Tocht wordt gehouden langs o.a. het Joods Monument. Deze rondgang is rond 19.50 uur terug bij het Oorlogsmonument voor de kerk, waar kransen en bloemen gelegd worden. Ook COC Nijmegen zal daar een krans leggen.

UTRECHT 

COC Midden-Nederland legt samen met Stichting PANN een krans tijdens de Dodenherdenking bij de Domkerk. Verzamelt wordt er om 18.30 uur bij Café De Zaak Utrecht (Korte Minrebroederstraat 9) waarna er gezamenlijk gegaan wordt naar de start van de Stille Tocht, die eindigt op het Domplein. Aansluitend aan de ceremonie is er gelegenheid om in Café Kalff (Oudegracht 47) na te praten.

WAGENINGEN

Vanaf 19.00 uur Stille Tocht vanaf de Johannes de Doperkerk (Bergstraat) naar het ‘Monument voor de Gevallenen’ aan de Costerweg. Daar wordt de Dodenherdenking gehouden en kransen gelegd. Ook SHOUT loopt mee in de stille tocht en zal een krans leggen.

WIJCHEN

Vanaf 19.30 uur plechtigheid bij het Herdenkingsmonument aan de Meerdreef – achter de St. Anthonius Abt kerk. Hier zal ook COC Nijmegen een krans leggen.

[Bron: COC NL – Foto Homomonument Amsterdam: CC-Bohwaz]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?