Terug naar overzicht

Doodstraf dreigt voor homo’s in Brunei

In het Aziatische oliestaatje Brunei dreigt vanaf volgende week de doodstraf voor homo’s, biseksuelen en lesbiennes. Dat meldt mensenrechtenorganisatie Amnesty International.

“Afschuwelijk nieuws en een grove schending van de mensenrechten”, aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. Het COC overlegt met LHBTI-activisten uit de regio Brunei of zij behoefte hebben aan steun en acties vanuit Nederland en zo ja welke.

Volgens Amnesty treedt op 3 april strenge islamitische sharia-wetgeving in werking in Brunei. Die zou bepalen dat mensen die seks hebben met iemand van hetzelfde geslacht, gestenigd moeten worden. Ook zou bijvoorbeeld mensen die iets stelen in het uiterste geval amputatie van een lichaamsdeel kunnen worden opgelegd. De wetgeving zou alleen gaan gelden voor moslims. Op grond van de bestaande wetgeving zijn homoseksuele handelingen al strafbaar, met maximaal 10 jaar gevangenisstraf.

Ook Amnesty reageert boos op de dreigende wetgeving. “Om zulke wrede en onmenselijke straffen in te voeren is an sich al verschrikkelijk”, zegt een Brunei-onderzoeker van de mensenrechtenorganisatie. Ze voegt daaraan toe dat Brunei sommige zaken niet eens als misdrijf moet zien. “Waaronder seks met iemand van hetzelfde geslacht. Brunei moet hun plannen voor deze straffen onmiddellijk stopzetten.”

[Bron: COC NL – Illustratie vlag van Brunei: CC-Wikepedia]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?