Momenteel moet de duomoeder, ook als zij getrouwd is, het kind dat geboren wordt binnen haar relatie met een vrouw bij de rechter adopteren. Door de wetswijziging kan zij haar kind binnenkort erkennen, net als een (niet-biologische) vader in een heterorelatie. In bepaalde gevallen krijgt de duomoeder het ouderschap van rechtswege.
Doorbraak
‘Dit is een doorbraak: eindelijk krijgt de duomoeder gelijke rechten’, zegt COC-voorzitter Vera Bergkamp. ‘Ze hoeft geen langdurige, kostbare en emotioneel belastende procedure bij de rechter meer te voeren om ouder van haar kind te worden. Ze kan, net als een vader, het kind gewoon erkennen op het stadhuis’.
Bergkamp krijgt bijna dagelijks vragen van lesbische stellen die met ongeduld wachten op een betere wettelijke regeling.
Bergkamp wijst op het grote belang van het wetsvoorstel voor het kind dat opgroeit bij twee vrouwen; dat krijgt dankzij het wetsvoorstel straks veel sneller twee juridische ouders. Volgens de COC-voorzitter behoort Nederland binnenkort weer tot de koplopers in de wereld waar het gaat om gelijkberechtiging van homoseksuelen, nu het – in navolging van landen als Zweden en Canada – het lesbisch ouderschap goed regelt. De COC voorzitter roept het parlement op haast te maken met behandeling van het voorstel, zodat de wet snel in werking treedt.
Verbeterpunten
Het COC noemt een aantal verbeterpunten bij het wetsvoorstel. Zo krijgt de getrouwde duomoeder alleen het ouderschap van rechtswege wanneer gebruik wordt gemaakt van een anonieme donor. Wanneer een heteropaar gebruik maakt van een donor – bijvoorbeeld omdat de man onvruchtbaar is – krijgt de vader in alle gevallen het ouderschap van rechtswege.
Wanneer een conflict bestaat tussen moeder, duomoeder en biologische vader over het ouderschap van het kind, kan volgens het wetsvoorstel alleen de biologische vader – en niet de duomoeder – de rechter om vervangende toestemming tot erkenning vragen.
Tenslotte pleit het COC voor een juridische status voor het donorschapsplan, de afspraken die moeder, duomoeder en biologische vader maken over de zorg voor het kind. Nu kan de rechter dergelijke welbewust gemaakte afspraken geheel terzijde schuiven.
COC-voorzitter Bergkamp vraagt de Tweede Kamer het wetsvoorstel op deze punten te verbeteren.
Vervolg
Het wetsvoorstel zal in de komende maanden eerst in de Tweede en daarna in de Eerste Kamer behandeld worden. Het wetsvoorstel kan op voorhand rekenen op een grote meerderheid in beide Kamers – mogelijk zullen enkel de ChristenUnie en de SGP tegenstemmen.
De verwachting is dat de nieuwe wetgeving op 1 juli 2012 in werking treedt.