Terug naar overzicht

Duits wetsvoorstel tegen ‘genezingstherapie’

De Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn heeft een wetsvoorstel gepresenteerd om therapieën te verbieden waarmee zogenaamd ‘genezing’ van seksuele oriëntatie of genderidentiteit mogelijk zou zijn. Het COC is een voorstander van zo’n verbod en heeft er in april nogmaals bij onze regering op aangedrongen om deze therapieën ook in ons land te verbieden.

Met het indienen van zijn Sexuelle-Orientierung-und-geschlechtliche-Identität-Schutz-Gesetz – afgekort tot SOGISchutzG – lost minister Spahn een belofte in: begin dit jaar zei de openlijk homoseksuele CDU-politicus nog voor het eind van het jaar met een wetsvoorstel te komen om dit soort therapieën strafbaar te maken.

“Homoseksualiteit is geen ziekte”, zegt Spahn. “Deze zogenaamde therapieën maken mensen ziek en juist niet gezond – ze leiden dikwijls tot zwaar lichamelijk en psychisch lijden. Dit verbod is ook een belangrijk maatschappelijk signaal aan iedereen die met zijn homoseksualiteit worstelt: Het is okay, zoals je bent!”

Het afgelopen half jaar heeft een door Spahn ingestelde commissie van deskundigen – waaronder ook vertegenwoordigers van de Duitse LHBTI-beweging – gewerkt aan een advies dat in september werd gepubliceerd en de basis vormt voor het nu door de minister gepresenteerde wetsvoorstel. Het Duitse kabinet zal nog voor het eind van het jaar over het wetsvoorstel beslissen, heeft de minister laten weten.

Het wetsvoorstel verbiedt alle vormen van therapie – naast zogenaamde conversietherapie, ook pastoraal-psychologische gesprekstherapieën – voor jongeren onder 18 jaar. Dit verbod geldt ook voor iedereen ongeacht leeftijd, die onder invloed van dwang of dreiging behandeld wordt. Bij jongeren tussen 16 en 18 jaar geldt het verbod echter niet als de behandelaar kan aantonen – en die is daartoe wettelijk verplicht – dat een client in die leeftijdscategorie over voldoende inzicht beschikt om de draagwijdte en de risico’s van de behandeling te kunnen overzien. De maximale straf voor het overtreden van het verbod is 1 jaar gevangenisstraf. Let wel: therapieën gericht op het ‘genezen’ van transgender personen valt onder dit verbod, maar dat geldt niet voor psychotherapeutische begeleiding van transgender personen tijdens de periode van transitie.

Verder wordt ter bescherming van jongeren onder de 18 jaar ook elke vorm van aanbieden van en werven en bemiddelen voor deze therapieën strafbaar. Voor personen boven de 18 jaar wordt enkel het openlijk werven en aanbieden van deze therapieën strafbaar. Overtreders van dit verbod kunnen een geldboete van maximal € 30.000,- krijgen. Die straf kan opgelegd worden aan professionele therapeuten, maar ook aan anderen, bijv. ook de ouders van een minderjarige als aangetoond kan worden dat zij hun zorgplicht schromelijk hebben verwaarloosd.

Genezingstherapieën zijn al verboden in Malta en een groeiend aantal Amerikaanse staten, maar nog niet in ons land. Het COC is daar wel voorstander van en deed daarvoor in april nogmaals een oproep aan de regering en de Tweede Kamer. Op 21 mei stemde de Kamer voor een diepgaand en onafhankelijk onderzoek naar ‘homogenezing’ in Nederland. Een week later stemden VVD, D66, GroenLinks, SP, PvdA, 50Plus, PvdD en DENK vóór een verbod. PVV, CDA, ChristenUnie, SGP en FvD stemden tégen. Het voorstel was ingediend door VVD, D66, PvdA en GroenLinks.

[Bron: COC NL & BMG – Foto minister Spahn & Pictweet: BMG]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?