Terug naar overzicht

Duitsland verbiedt genezingstherapieën

De Duitse Bondsdag heeft ingestemd met een wet die zogenaamde genezings- of conversietherapieën voor minderjarigen verbiedt. Deze therapieën claimen de seksuele oriëntatie of genderidentiteit te kunnen veranderen. Het COC is een voorstander van zo’n verbod in ons land en VVD-Kamerlid Zohair El Yassini heeft onlangs laten weten nog voor de zomer met een wetsvoorstel te komen.

Het wetsvoorstel van de openlijk homoseksuele minister van Volksgezondheid Jens Spahn (CDU) werd aangenomen met steun van regeringspartijen CDU en SPD en oppositiepartij FDP. AfD stemde tegen, voornamelijk omdat deze partij ‘genezing’ van genderidentiteit niet wil verbieden. De Groenen stemde tegen, omdat ze het wetsvoorstel – in navolging van onze Duitse zusterorganisatie LSVD – niet ver genoeg vonden gaan. Amendementen van de Groenen om de leeftijdsgrens te verhogen naar 26 jaar en uitzonderingsbepalingen te schrappen werden allemaal afgewezen.

De reacties op het verbod zijn in Duitsland verdeeld. De Magnus Hirscheld-stichting, die intensief heef meegewerkt aan de wetenschappelijke onderbouwing van het wetsvoorstel, heeft laten weten blij te zijn met het aannemen van de wet. In een persverklaring laat de LSVD echter weten dat de wet ‘ontoereikend’ is, omdat het nog teveel uitzonderingsbepalingen bevat en de leeftijdsgrens beter op 26 jaar gesteld had kunnen worden. Het Bundesverband Trans sluit zich bij die kritiek aan. Volker Beck, het voormalige Bondsdaglid voor De Groenen, die zich altijd sterk gemaakt heeft voor een verbod, is blij met de nieuwe wet en ziet de kritiek vanuit de LHBTI-beweging als aanzet tot toekomstige wetswijzigingen. “Zonder de stevige lobby van de LSVD zou het huidige succes ondenkbaar zijn geweest”, stelt Beck.

De Duitse wet verbiedt alle vormen van therapie – naast zogenaamde conversietherapie, ook pastoraal-psychologische gesprekstherapieën – voor jongeren onder 18 jaar. Dit verbod geldt ook voor iedereen ongeacht leeftijd, die onder invloed van dwang of dreiging behandeld wordt. Bij jongeren tussen 16 en 18 jaar geldt het verbod echter niet als de behandelaar kan aantonen – en die is daartoe wettelijk verplicht – dat een client in die leeftijdscategorie over voldoende inzicht beschikt om de draagwijdte en de risico’s van de behandeling te kunnen overzien. De maximale straf voor het overtreden van het verbod is 1 jaar gevangenisstraf. Let wel: therapieën gericht op het ‘genezen’ van transgender personen valt onder dit verbod, maar dat geldt niet voor psychotherapeutische begeleiding van transgender personen tijdens de periode van transitie.

Verder wordt ter bescherming van jongeren onder de 18 jaar ook elke vorm van aanbieden van en werven en bemiddelen voor deze therapieën strafbaar. Voor personen boven de 18 jaar wordt enkel het openlijk werven en aanbieden van deze therapieën strafbaar. Overtreders van dit verbod kunnen een geldboete van maximal € 30.000,- krijgen. Die straf kan opgelegd worden aan professionele therapeuten, maar ook aan anderen, bijv. ook de ouders van een minderjarige als aangetoond kan worden dat zij hun zorgplicht schromelijk hebben verwaarloosd.

Genezingstherapieën zijn al verboden in Malta, delen van Spanje, Ecuador, Brazilië, Taiwan en een groeiend aantal Amerikaanse staten, maar nog niet in ons land. Het COC is daar wel voorstander van en deed daarvoor april vorig jaar nogmaals een oproep aan de regering en de Tweede Kamer. Op 21 mei 2019 stemde de Kamer voor een diepgaand en onafhankelijk onderzoek naar ‘homogenezing’ in Nederland. Een week later stemden VVD, D66, GroenLinks, SP, PvdA, 50Plus, PvdD en DENK vóór een verbod. CDA, ChristenUnie, PVV, SGP en FvD stemden tégen. Het voorstel was ingediend door VVD, D66, PvdA en GroenLinks. VVD-Kamerlid Zohair El Yassini heeft op 12 maart jl. laten weten dat hij voor de zomer met een wetsvoorstel komt om zogenaamde LHBT-genezing te verbieden.

[Bron: COC NL – Foto Jens Spahn: BMG]

Het COC steunt LHBTI’s – Steun jij het COC?