Terug naar overzicht

EenVandaag: Rutte niet naar Sotsji – mening over Koning verdeeld

Premier Rutte zou niet moeten afreizen naar de Olympische Spelen van februari in Sotsji, vindt tweederde (65 procent) van de 29.000 deelnemers aan een onderzoek van EenVandaag. Over de aanwezigheid van koning Willem-Alexander in Sotsji zijn de meningen verdeeld.

Een derde (32 procent) meent dat de koning de Winterspelen niet moet bezoeken, nog eens een derde (30 procent) vindt van wel. Een kwart (24 procent) is voor een tussenoplossing: zij vinden dat hij de openingsceremonie niet moet bijwonen, maar de wedstrijden wel.

Mensenrechtenschendingen

De voorstanders van een politieke boycot noemen vooral de mensenrechtenschendingen en de anti-homowet in Rusland als motief. Ook de aanhouding van de Greenpeace-activisten is voor veel ondervraagden de reden om het protest te steunen. Zoals een panellid het verwoordt: “Poetin is een dictator. Het zou goed zijn als hij voor het oog van de wereld in zijn hemd gezet werd.”

Tegenstanders: ‘Boycot is hypocriet’

Tegenstanders vinden het juist hypocriet om niet te gaan, omdat China tijdens de Olympische Spelen van 2008 in Peking ook niet geboycot werd. Ook wijzen zij er op dat 2013 het Nederland-Ruslandjaar was, waarin de goede betrekkingen tussen beide landen centraal stonden en koning Willem-Alexander en koningin Máxima al een bezoek brachten aan Rusland. Een ander argument dat tegenstanders aandragen is het aantasten van onze handelsbelangen in Rusland.

Petitie

Gay.nl is een petitie gestart om premier Rutte op te roepen niet naar Sotsji te gaan. Wil jij dat Rutte niet afreist naar Sotstji en zo een krachtig statement maakt tegenover Poetin? Laat dan je stem horen en teken de petitie!

Afmeldingen

Afmeldingen voor Sotjsi zijn er inmiddels volop, namelijk van de Duitse bondspresident Joachim Gauck en bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande, de Belgische premier Elio de Rupo, de Vlaamse premier Kris Peeters, de Poolse premier Donald Tusk, de Zweedse premier Fredrik Reinfeldt, de Litouwse president Dalia Grybauskaitė, de Britse premier David Cameron, de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, de Canadese premier Stephen Harper en de Amerikaanse president Barack Obama.

Radio EenVandaag

Het EenVandaag-onderzoek werd vrijdag 3 januari gepresenteerd door Gijs Rademaker bij Radio EenVandaag. De uitslag van dit onderzoek komt in grote lijn overeen met een eerdere peiling van Maurice de Hond gepubliceerd door Peil.nl op 22 december jl. Wat in dat onderzoek vooral opviel was dat VVD-kiezers in meerderheid vinden dat de koning wel moet gaan, terwijl PvdA-stemmers dat niet vinden.

Ministerraad

De Nederlandse regering heeft nog geen formeel besluit genomen over de Nederlandse vertegenwoordiging in Sotsji. Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft echter al wel laten weten tegen een boycot te zijn. Hij kiest er liever voor ‘om met de Russen in gesprek te blijven’. Verwacht wordt dat er tijdens de eerste ministerraad na het kerstreces een besluit wordt genomen over de Nederlandse afvaardiging naar de Winterspelen in Sotsji.

[Bron: COC NL, Gay.nl, EenVandaag – Foto Olympische Ringen: CC-Matt May]