Terug naar overzicht

Ellie Lust winnaar Roze Lieverdje 2016

Ellie Lust is als winnaar uit de bus gekomen bij zowel het publiek als de jury van het Roze Lieverdje. Op 14 februari kreeg Ellie Lust de prijs uitgereikt door GroenLinks- parlementariër Liesbeth van Tongeren en de Amsterdamse GroenLinks-fractievoorzitter Rutger Groot Wassink, als erkenning voor haar strijd voor de Amsterdamse LHBT-gemeenschap.

Het Roze Lieverdje wordt tweejaarlijks door GroenLinks uitgereikt aan een Amsterdammer die zijn of haar sporen heeft verdiend in de strijd voor LHBT-emancipatie.

In haar toespraak droeg Ellie Lust de prijs op aan de gehele Nederlandse politie. Juryvoorzitter Rocco Piers roemde alle kandidaten voor hun inzet en activiteiten op het gebied van LHBT-emancipatie in Amsterdam. Uit het juryrapport:

“Al twintig jaar zet Ellie Lust zich in voor een veilig Amsterdam voor de LHBT-gemeenschap, waarvan ruim tien jaar als voorzitter van het politienetwerk Roze in Blauw. Dit jaar organiseert zij samen met haar collega’s de eerste LHBT-wereldconferentie voor politie- en justitiemensen over de hele wereld. In de afgelopen jaren won Roze in Blauw Amsterdam de Bob Angelo Penning, werd Ellie verkozen als Lesbicooningin en werd in 2015 namens Gay.nl de Ellie Lust Award in het leven geroepen. Ellie is bekend als woordvoerster voor de politie Amsterdam, waardoor regelmatig te zien in Opsporing Verzocht en recentelijk als deelnemer in het programma ‘Wie is de Mol’.”

Ellie Lust is de zesde winnaar van het Roze Lieverdje. Haar voorgangers zijn Pater Jan van Kilsdonk (2006), Karin Spaink (2008), de vrijwilligers van disco de Trut (2010), Dolly Bellefleur (2012) en Lady Galore (2014). Een publieksstemming, samen met het oordeel van een deskundige jury, bepaalt de winnaar. De genomineerden dit jaar waren Krzysztof Dobrowolski-Onclin, Döne Fil, BeyonG Veldkamp, L’HBTQ Magazine.

[Bron/Foto: GroenLinks Amsterdam]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!