Back to overview

Transgender discrimination ban possible in criminal law

Naar aanleiding van vragen van Tweede Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) beloofde minister Opstelten om te onderzoeken of discriminatie op grond van genderexpressie en genderidentiteit kan worden opgenomen in de strafwet. De minister bericht de Kamer vóór 1 april 2012 of het verbod er komt.

COC Nederland drong afgelopen week bij de Tweede Kamerleden aan op deze maatregel. Transgenders krijgen vaak te maken met ernstige vormen van discriminatie en geweld. De wet bepaalt nog niet expliciet dat dat strafbaar is. Het Wetboek van Strafrecht stelt discriminatie van lesbiennes en homo’s wel expliciet strafbaar.

Opstelten gaat er verder voor zorgen dat de zogenaamde Roze in Blauw-aanpak in elk Nederlands politiekorps wordt ingevoerd. Een eenheid van de Amsterdamse politie, die voornamelijk bestaat uit LHBT-agenten, boekt onder de naam Roze in Blauw goede resultaten bij de aanpak van anti-LHBT geweld. Om geweld tegen LHBT’s te voorkomen wordt voorlichting over homo- en transseksualiteit verplicht op elke school. Ook komt er een landelijke campagne om de aangiftebereidheid onder LHBT’s te bevorderen en werkt de minister aan een specifieke aanpak van geweld tegen transgenders en lesbische vrouwen.

Zeven op de tien LHBT’s krijgen te maken met fysiek of verbaal geweld, zo blijkt uit onderzoek van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het geregistreerde aantal geweldsincidenten tegen LHBT’s steeg vorig jaar met 54 procent, van 428 gevallen in 2009 naar 659 gevallen in 2010.