Back to overview

Tofik Dibi out of the closet

Voormalig GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi (34) maakt vandaag in een interview met de Volkskrant bekend dat hij homoseksueel is. Dibi is daarmee de meest bekende openlijk homoseksuele moslim in ons land. Een belangrijk rolmodel, volgens Dino Suhonic en Döne Fil.

In het interview maakt Tofik Dibi duidelijk dat hij jarenlang met zijn seksuele gerichtheid heeft geworsteld. “Ik wist niet hoe het moest: moslim én homo zijn”, zegt hij. Maar nu is hij er van overtuigd dat het hem niet minder moslim maakt.

Djinn

Tofik Dibi-Djin@3.inddZijn proces naar zelfacceptatie beschrijft Dibi meer uitgebreid in het boek Djinn dat deze week verschijnt. Een djinn is in de islamitische overlevering een bovennatuurlijk wezen dat bezit kan nemen van mensen, maar waarvan ze ook kunnen worden verlost. Zo heeft Dibi zijn homoseksualiteit namelijk lang gezien; als iets dat weer weg kan gaan.

In zijn boek maakt Dibi duidelijk dat ook zijn politieke idealen zijn coming out lang in de weg gestaan hebben. Na de aanslagen van 11 september 2001 besloot hij een voorvechter te worden voor multicultureel Nederland. Hij dacht dat hij die rol niet zou kunnen spelen als bekend was dat hij op mannen viel, want dan zou niemand met een buitenlandse achtergrond naar hem luisteren.

Hij zette zich politiek wel in voor de gelijkberechtiging van LHBT’s en kreeg daarover ook mails van homoseksuele moslims die aannamen dat hij net zo was als zij. “Ik kon geen spiegel voor hen zijn, maar wel hun vrijheid verdedigen.” Dibi schrijft dat dit haast voelde als de ultieme vermomming. “Ik hield mezelf voor dat iedereen zou denken: hoe kan iemand die zo progressief is, die homo’s zó oké vindt, zijn eigen homoseksualiteit geheim houden? Dan zal hij het wel niet zijn.” Maar het voelde ook als verraad. “Ja, want het omgekeerde idee liet ik natuurlijk ook bestaan: als hij het al niet durft te zeggen, moet het wel héél erg zijn. Dat heeft me lang dwars gezeten. Ik vond het zó slecht van mezelf.”

Met zijn coming out sluit Dibi een periode af. “Het ergste wat nu nog kan gebeuren, is dat ik compleet mezelf moet zijn.”

Aardverschuiving

De lesbische moslima Döne Fil, projectleider bij COC Nederland en mede-initiatiefneemster van de Turkse Boot, onderstreept in Trouw het belang van de coming out van Dibi. Volgens Fil geeft dat mensen die nog in de kast zitten hoop en herkenning.

Ook Dino Suhonic van de Stichting Maruf – zelf moslim en homo – is opgetogen over de coming out van Tofik Dibi. In Trouw zegt hij: “Dit is ontzettend fijn. En het gaat voor een aardverschuiving zorgen.” Juist een bekende Nederlander als Dibi kan volgens Suhonic iets helpen veranderen, omdat hij al een bepaalde positie heeft opgebouwd. “Daardoor komt het dichterbij voor moslims”, denkt Suhonic.

Die bekendheid kan volgens Suhonic ook een keerzijde hebben. Hij is daarom beducht voor de bedreigingen die Dibi kan krijgen van fanatici. Die reacties kunnen harder en feller zijn dan de bedreigingen die Suhonic zelf heeft gekregen, juist omdat Dibi zo bekend is. “Bij mij kan men denken: Ach, wie is dat nou helemaal? Bij hem is het: Je bent iemand van ons, hoe durf je?”.

[Bron: COC NL, de Volkskrant, Trouw – Foto Tofik Dibi: CC-GreenBill]

The COC fights for LGBT rights. Join the fight!