Back to overview

Letter of fire: reimburse full treatment for transgender sexuality

‘Vergoed de hele medische behandeling van geslachtskenmerken van transgenders.’ Die oproep doen COC Nederland, Transgender Netwerk Nederland en Patiëntenorganisatie Transvisie in een brandbrief aan de Tweede Kamer en minister Edith Schippers (VWS).

‘De vraag of je verder als man of vrouw door het leven kunt, mag niet afhankelijk zijn van de hoogte van je inkomen,’ zegt COC-voorzitter Tanja Ineke. ‘De impact die het heeft wanneer je als transgendervrouw bijvoorbeeld zonder borsten door het leven moet, wordt schromelijk onderschat.’

Transgenders krijgen behandelingen als borstconstructie, gelaatscorrecties en erectieprothesen sinds 2005 niet meer vergoed en gezichtsontharing maar beperkt vergoed. De kwestie is sindsdien verschillende malen in de Tweede Kamer besproken, maar er is nog altijd geen oplossing gevonden. Daarom sturen de drie belangenorganisaties nu een brandbrief. De Kamer behandelt op woensdag 4 november de VWS-begroting van verantwoordelijk minister Schippers.

De regering becijferde in 2010 dat dit probleem kan worden opgelost voor een totaalbedrag van 125.000 tot 250.000 euro per jaar. De totale begroting van het ministerie van VWS bedraagt ca. 15 miljard euro.

Volgens de belangenorganisaties worden de mensenrechten van transgenders geschonden doordat ze niet hun volledige behandeltraject vergoed krijgen. Ook het VN-Vrouwenrechtencomité en het Nederlandse College voor de Rechten van de Mens tikten Nederland hierover op de vingers en riepen de regering op om de behandeling van alle geslachtskenmerken van transgenders weer te vergoeden.

De belangenorganisaties wijzen er verder op dat de achterstandspositie van transgenders door het niet-vergoeden van de behandeling kan worden vergroot. Het kan leiden en tot onderbenutting van maatschappelijk potentieel.

[Bron: COC NL – Foto minister Schippers: Rijksoverheid.nl]

The COC fights for LGBT rights. Join the fight!