Terug naar overzicht

Verzoek aan regering: steun Istanbul Pride!

Steun Istanbul Pride! Die oproep doet COC Nederland dinsdag in een brief aan minister Koenders (Buitenlandse Zaken). Op 17 juni werd bekend dat de gouverneur van Istanbul de Pride dit jaar opnieuw wil verbieden. Amnesty startte een brievenactie.

De actie van Amnesty kun je hier ondertekenen.

 

Het COC vraagt minister Koenders in haar brief om bij de Turkse autoriteiten aan te dringen op het laten doorgaan van de Pride. Ook stelt het COC voor dat de minister Istanbul Pride steunt door er een hoge vertegenwoordiging naar toe te sturen. Met de brief aan Koenders geeft het COC gehoor aan een verzoek van de organisatoren van Istanbul Pride.

Vorig jaar werd Istanbul Pride voor het eerst in 13 jaar verboden. De autoriteiten zeiden tegen de organisatoren expliciet dat dat om religieuze redenen gebeurde. De politie trad hard op tegen mensen die toch op de locatie verschenen en zette onder meer waterkanonnen, rubberen kogels en traangas in.

Het verbod op de Pride past in een reeks van optredens van de Turkse regering tegen de LHBT-gemeenschap. Zo werd ook Trans Pride op 19 juni verboden en uiteengejaagd, werd de Pride in Izmir vorige week verboden en werd een bijeenkomst in Ankara verboden op de Internationale Dag tegen homo-, bi- en transfobie.

De Turkse LHBT-organisatie KAOS GL kan de laatste maanden niet meer in haar kantoor in Ankara , omdat de autoriteiten weigeren om zorg te dragen voor de veiligheid van de activisten.