Terug naar overzicht

Enig zicht op ruimere vergoeding geslachtskenmerken transgenders

Er lijkt enig zicht op een ruimere vergoeding van de behandeling van geslachtskenmerken voor transgenders. Dat bleek tijdens de behandeling van de VWS-begroting van minister Edith Schippers in de Tweede Kamer. Het COC, Transgender Netwerk Nederland en Patiëntenorganisatie Transvisie noemen de toezegging van Schippers echter ‘te weinig en te laat’.

De belangenorganisaties stuurden de Kamer op 30 oktober een brandbrief. Daarin roepen ze op om de behandeling van zaken als borstconstructie, gelaatscorrecties en erectieprothesen voor transgenders weer te vergoeden uit de basisverzekering. De Kamerleden Henk van Gerven (SP) en Pia Dijkstra (D66) stelden vragen over de kwestie aan minister Schippers.

De minister antwoordde dat ze het onderwerp voorlegt aan het Zorginstituut Nederland. Dat instituut zal naar verwachting in maart 2016 adviseren of borstconstructie voor transgendervrouwen weer kan worden vergoed vanaf 1 januari 2017.

Het COC, Transgender Netwerk Nederland en Patiëntenorganisatie Transvisie noemen de toezegging van Schippers ‘te weinig en te laat’. “Er wordt hier al ruim tien jaar over gesproken en pas in 2017 zou een deel van het probleem dan zijn opgelost. Dat is te mager”, aldus de belangenorganisaties. De organisaties wijzen er bovendien op dat het voorlopig nog slechts gaat om vergoeding van borstconstructie en dat er nog geen zicht lijkt op vergoeding van andere noodzakelijke behandelingen zoals gelaatscorrecties en erectieprothesen voor transgenders.

De belangenorganisaties hebben hun hoop gevestigd op een voorstel van SP-Kamerlid Henk van Gerven, die wil dat borstconstructies en andere medisch noodzakelijke plastische chirurgie al vanaf 1 januari 2016 weer wordt vergoed. Ze roepen de Kamer op om, bij de stemmingen in december, vóór dit voorstel te stemmen.

COC, Transgender Netwerk Nederland en Patiëntenorganisatie Transvisie betoogden in hun brandbrief van 30 oktober dat de vraag of je verder als man of vrouw door het leven kunt, niet afhankelijk mag zijn van de hoogte van je inkomen. ‘De impact die het heeft wanneer je als transgendervrouw bijvoorbeeld zonder borsten door het leven moet, wordt schromelijk onderschat.’

Transgenders krijgen behandelingen als borstconstructie, gelaatscorrecties en erectieprothesen sinds 2005 niet meer vergoed en gezichtsontharing wordt nog maar beperkt vergoed. De kwestie is op aandringen van de belangenorganisaties sindsdien verschillende malen in de Tweede Kamer besproken, maar er is nog altijd geen oplossing gevonden.

[Bron: COC NL – Foto minister Schippers: Rijksoverheid.nl]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!