Terug naar overzicht

Enquête ervaringen gendertransitiezorg

Er is een enquête gestart over de zorgervaringen van transgenders met de Nederlandse gendertransitiezorg. Transgenderorgansatie krijgen daarover namelijk verontrustend veel klachten. Deze enquête is opgezet om die klachten in kaart te brengen. De resultaten zullen gebruikt worden voor overleg met zorgverzekeraars en het ministerie van Volksgezondheid.

De enquête kan ingevuld worden tot en met 20 mei en is bedoeld voor alle transgenders – iedereen die zich niet (volledig) identificeert met het bij de geboorte toegekende geslacht. Het maakt ook niet uit of je veel of weinig, lang of kort geleden transgerelateerde zorg hebt ontvangen. Ook als je transzorg hebt overwogen, maar ervan hebt afgezien, of niet verder kon, of je wensen niet gerealiseerd konden worden, willen de onderzoekers dat graag weten.

Kortom, zij zijn op zoek naar jouw behoeften wat betreft transzorg en naar alle ervaringen, zowel positieve als negatieve.

De resultaten van de enquête worden verwerkt in een rapport, dat in juni zal verschijnen. Met de resultaten wordt het gesprek aangegaan met het ministerie van VWS en de zorgverzekeraars.

Principle 17 LOGODe enquête is opgezet in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam en een initiatief van Principle 17, een collectief van transactivisten dat zich inzet voor transzorg op maat. Het collectief heeft zich vernoemd naar het 17de beginsel uit de Yogyagarta Principles. Dit manifest over mensenrechten en seksuele gerichtheid en genderidentiteit is in 2006 in de Indonesische stad Jogjakarta opgesteld door internationale mensenrechtenexperts. Beginsel 17 stelt dat ‘eenieder het recht heeft op het hoogst bereikbare niveau van lichamelijke en geestelijke gezondheid, zonder discriminatie op grond van seksuele gerichtheid en genderidentiteit’.

LINK naar de ENQUÊTE.

[Bron/Illustratie: Principle 17]

Het COC vecht voor LHBT-rechten. Vecht mee!