Volver a la vista general

Albert Mol: campeón de la emancipación gay con agallas

Henk Beerten, voorzitter COC Nederland: Albert Mol had lef. Hij had het lef om in de jaren zestig open te zijn over zijn homoseksualiteit, in een tijd waarin alleen Benno Premsela hem daarin was voorgegaan. Door zijn openheid, en zijn manier van optreden bijvoor-beeld bij _Wie van de Drie_, liet hij zijn homoseksualiteit zien, zonder reserve.

Hij was volkomen zichzelf. Niemand anders durfde dat op die manier, uit angst niet geaccepteerd te worden. Hij sprak daarmee een groot publiek aan en maakte homoseksualiteit zichtbaar. Daardoor stond Albert Mol aan de basis van de acceptatie van open-lijke homoseksualiteit in Nederland. Hij was de wegbereider voor vele andere artiesten om in de jaren zeventig en tachtig zijn voorbeeld te volgen. De homobeweging is hem veel dank verschuldigd.