Volver a la vista general

Conmemoración de la activista lesbiana asesinada FannyAnn Eddy

Namens COC Nederland zal secretaris Irene Koopman het woord voeren.
FannyAnn Eddy werd in de nacht van 28 op 29 september jl. in haar kantoor in Sierra Leone op gewelddadige wijze vermoord. Zij was oprichtster in 2002 van de Sierra Leone Lesbian and Gay Association (SLLAGA) en bestuurslid van de Africa Lesbian Alliance.

FannyAnn Eddy zou één van de deelnemers zijn tijdens het symposium over aids en homoseksualiteit dat Hivos deze week organiseert. Vandaar dat Hivos nu een herdenkingsbijeenkomst voor haar organiseert.

FannyAnn Eddy was in april van dit jaar woordvoerster tijdens de VN Mensenrechtencommissie te Genève voor de Brazilië Resolutie, op grond waarvan ‘seksuele oriëntatie’ als legitiem mensenrecht erkend had moeten worden.

FannyAnn Eddy (1974-2004):
‘Silence creates vulnerability. You, members of the Commission on Human Rights, can break the silence. You can acknowledge that we exist, throughout Africa and on every continent, and that human rights violations based on sexual orientation or gender identity are committed every day. You can help us combat those violations and achieve our full rights and freedoms, in every society, including my beloved Sierra Leone.’

PROGRAMA

(onder voorbehoud)

16.30 u

Vertegenwoordigers van Afrikaanse, Latijns-Amerikaanse, Aziatische en Oost-Europese homo-, aidspreventie- en mensenrechtenorganisaties arriveren per boot aan de Keizersgracht, tegenover het Homomonument.

17.00-18.00 u

Toespraken (in Engels/Nederlands) bij het Homomonument door o.a.:
– Hans Hoekzema, vice-voorzitter Raad van Toezicht Hivos
– Carol Millward, co-chair All-African Rights Initiative/The Rainbow Project, Namibië
– Bart Stapert, bestuurslid Amnesty International Afdeling Nederland
– Anjana Suvarnananda, mede-oprichtster Asian Lesbian Network, Thailand/Nederland
– Marjan Sax, mede-oprichtster Mama Cash
– Irene Koopman, secretaris COC Nederland

Vanaf 18.00 u is er gelegenheid tot koffiedrinken in het Café van COC Amsterdam, Rozenstraat 14.