Volver a la vista general

Día del Recuerdo

Nationale herdenking

COC Nederland legt jaarlijks op 4 mei een krans tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. Dit jaar wordt de krans gelegd door Frank van Dalen, de nieuwe voorzitter van COC Nederland, en Jan-Willem de Bruin, stafmedewerker algemene zaken op het Federatiekantoor.

Amsterdam - concentración en el monumento nacional a los homosexuales

Tegelijkertijd vindt er ook een bijeenkomst plaats op het Homomonument bij de Westerkerk te Amsterdam georganiseerd door COC Amsterdam. Sprekers tijdens deze bijeenkomst zijn de Amsterdamse wethouder Duco Stadig en Hans Docter, voorzitter van COC Amsterdam. Vanaf 19.00 uur kunnen de mensen die de bijeenkomst willen bijwonen zich verzamelen in het pand van COC Amsterdam. Daar is ook na afloop van de herdenking de mogelijkheid voor een samenzijn.

Breda – kranslegging en herdenkingsdienst

COC regio Breda legt een krans leggen bij het oorlogsmonument in het Valkenberg te Breda op 4 mei. Vooraf is men vertegenwoordigd bij de herdenkingsdienst.

La Haya - concentración en el Monumento Gay Internacional

Op woensdag 4 mei a.s. organiseert COC Haaglanden de jaarlijkse dodenherdenking bij het Haags Homomonument aan de Koninginnegracht (t/o Madurodam). De herdenking wordt gehouden ter nagedachtenis van met name Nederlanders die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgebracht vanwege hun homoseksuele geaardheid. Daarbij is altijd een vertegenwoordiger namens B&W van de gemeente Den Haag en ook de politie Haaglanden is vertegenwoordigd. COC Haaglanden zorgt ook voor een muzikale omlijsting en de voorzitter van COC Haaglanden houdt een toespraak. De herdenking begint om ca. 19.45 uur. Er is gelegenheid tot het leggen van bloemen.

Nijmegen – traditionele concert van Cantus Obliquus

In Nijmegen begint het programma op 4 mei om 18.30 uur met een herdenkingsbijeenkomst op de Kitty de Wijzeplaats verzorgd door de Joodse Gemeente. Om 19.00 uur is er een oecumenische dienst in de Stevenskerk die voor iedereen toegankelijk is. Om 19.30 uur volgt een stille tocht naar het Trajanusplein waar om 20.00 uur de kranslegging plaatsvindt bij het oorlogsmonument.

In Villa Lila verzorgt het Nijmeegse (potten- en flikkers)koor Cantus Obliquus na de dodenherdenking zijn jaarlijkse concert. In de pauze van het concert is er een presentatie van de mensenrechtengroep van het COC Nijmegen “Breaking the Silence”. De zaal is open om 20.15 uur. Toegang gratis. Tijdens en na het concert bestaat er de gelegenheid om de expositie Vrijheid/Bevrijding te bezichtigen.

Utrecht – deelname stille tocht

COC Midden-Nederland neemt met Utrechtse Kringen, Groep 7152, De RiTS, PANN en De Overkant (van Midzomergracht). deel aan de kranslegging bij het monument op het Domplein. Vooral wordt meegelopen in een stille tocht, waarvoor mensen om 18.45 uur bij het COC kunnen verzamelen. Na afloop is er koffie en thee verkrijgbaar in het pand van COC Midden-Nederland, Oudegracht 221, Utrecht.

Twente/Achterhoek – kransen in meerdere steden

Al sinds jaar en dag leggen vertegenwoordigers van COC Twente/Achterhoek een bloemstuk op de monumenten in Enschede, Hengelo en Almelo.

Zie voor meer informatie de websites van de COC-verenigingen of neem contact met hen op.