Volver a la vista general

50 cabezas 50 artistas

2005 is een bijzonder jaar in Nijmegen. De stad viert zijn 2000-jarig bestaan, ondermeer met de Roze Zaterdag op 25 juni. En verder vieren Villa Lila, het Nijmeegse sociaal-cultureel centrum voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen en biseksuelen, het Lesbisch Archief Nijmegen en de holebi-jongerenorganisatie Stichting Pinkeltje hun twintigjarig bestaan.

Redenen te over voor een bijzondere tentoonstelling georganiseerd door Villa Lila in samenwerking met het Holbein Instituut.

50 Kunstenaars uit Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en de Verenigde Staten exposeren portretten van kopstukken uit de Nijmeegse en de landelijke homobeweging en politiek.

Opening

12 juni 2005 – aanvang 15.00 uur door Peter van Loon.
Villa Lila, In de Betouwstraat 9 te Nijmegen.

De tentoonstelling is te bezichtigen tot 8 september 2005.
Let wel: Villa Lila is gesloten in week 28-33.

Kunstenaars

Werken zijn er te zien van ondermeer Peter Colstee, Hay Wijnhoven, Ewoud Broeksma, Marcel Julius Joossen, Wim Helders, Jan Matteus de Grauw, Hans Talsma, Nicole Carvajal, Bas Meerman, Wim van Heeswijk, Mieke Koenen en Bart Drost.

Kopstukken

Portretten zijn er ondermeer van Henk Krol, Rob Tielman en zijn partner Herman Beks, Gert Hekma, Theo van Os en Cees van der Pluijm, die de tentoonstelling mede zal openen met een gedicht portret. En van lokale coryfeeën zoals Frans ‘de Bakker’ Kouwenberg, Leni Scholten, Maurice Nooijen, Pascal van der Maas, Marij Derks, John Duivesteijn, Paul Tummers, Bas van de Meerendonk, Joost Rosendaal, Jos Kocken, Yvette Hexspoor, Jan van der Meer en Agnes Lewe.

Peter van Loon

, coördinator van de expositiegroep van Villa Lila en hierboven geportretteerd door Peter Colstee:

‘De expositie is een kwalitatief hoogwaardige verzameling van hedendaagse vormen van portretkunst. Verschillende technieken en materialen worden gebruikt. Er is veel te zien: traditionele schilderkunst, hyperrealistische werken, tekeningen, fotografie en beeldhouwwerk. Ook zonder de modellen te kennen, is deze expositie zeer het bekijken waard.
Deze expositie borduurt voort op op het eclatante succes van de in 2003 in Villa Lila georganiseerde expositie waarbij 15 kunstenaars 15 modellen vereeuwigden. Deze expositie werd zowel gemeten naar kwaliteit, belangstelling, betrokkenheid als naar bezoekersaantallen en verkoop een van de meest succesvolle exposities in Villa Lila. De verwachting is dat deze opening dit ruimschoots zal overtreffen.’

Más información

:

www.villalila.nl
www.holbeininstituut.nl