Volver a la vista general

León de Oro por Brokeback Mountain

De film van regisseur

Ang Lee

is een bewerking van een gelijknamig kort verhaal van Annie Proulx. Het is het tedere verhaal over de verboden liefde van twee cowboys die elkaar in 1963 op een ranch in Wyoming ontmoeten en over hun geheime relatie die meer dan twintig stand houdt in een deel van Amerika waar voor de mannenliefde geen begrip is.

Regisseur Lee benadrukt dat de sexe van de hoofdfiguren voor hem van geen belang is. ‘Ik wilde een romantisch liefdesverhaal verfilmen en heb daar een verhaal voor gekozen dat me echt heeft weten te raken. De omstandigheden waaronder de beide mannen hun liefde delen verhoogt de romantiek. Maar als het om liefde gaat, is er geen verschil tussen mijn liefde voor mijn vrouw en die van een man voor een andere man’, is zijn uitgangspunt.

De twee cowboys worden gespeeld door Jake Gyllenhaal en Heath Ledger. Zij spelen hun rollen ontwapend vrijmoedig en ook de liefdesscenes zijn hartstochtelijk te noemen, hoewel er wel wordt gefluisterd dat de meer expliciete homoseksuele scenes tussen de beide Hollywoodsterren op de montagetafel gesneuveld zijn. Frontal nudity is vermeden, hoewel er via het internet uiteraard inmiddels wel zulke naaktfoto’s van scenes uit de film te vinden zijn…

Brokeback Mountain is een low budget film, gemaakt door onafhankelijk producent James Schamus. Om kosten te sparen werd er in Canada gefilmd. ‘Er is nog nooit een gay cowboy film gemaakt’, stelt Schamus. ‘We hebben om dit liefdesverhaal te vertellen alle codes en conventies van het romantische filmrepetoire gebruikt, zoals dat ook gebeurt zou zijn bij een hetero-liefdeskoppel. Het interesseert ons niet als daar mensen ontzet over zijn.’

Het korte verhaal van Annie Proulx verscheen al in 1997 in de New Yorker. Het script dat Larry McMurtry en Diana Ossana daarop baseerden, schreven zij al kort daarna. Jarenlang konden zij echter de financiering voor de film niet rondkrijgen, ondanks interesse voor het project van gerenomeerde regisseurs als Joel Schumacher en Gus Van Sant.

Ang Lee werd wereldberoemd met zijn film ‘Crouching Tiger, Hidden Dragon’. waarvoor hij een Oscar-nominatie kreeg. De in Taiwan geboren regisseur maakte verder films als ‘The Hulk’ en ‘Sense and Sensibility’. In de komedie ‘Wedding Banquet’, een van zijn eerste films, speelde ook een homostel de hoofdrol.

De Australische acteur Heath Ledger werd vooral bekend door zijn rol in ‘A Knight’s Tale’ en speelde verder hoofdrollen in films als ‘The Patriot’, ‘Monster’s Ball’ en ‘The Four Feathers’. Een druk baasje, want hij speelt ook in de recent uitgekomen films ‘Casanova’ en ‘The Brothers Grimm’.

Voor Jake Gyllenhaal kan ‘Brokeback Mountain’ zijn grote doorbraak worden na rollen naast grote sterren in films als ‘City Slickers’, ‘Donnie Darko’ en ‘The Day After Tomorrow’.

Tegenspelers van deze beide hoofdfiguren zijn ondermeer Anne Hathaway, Dennis Quiad en Michelle Williams, die op de set van Brokeback Mountain een relatie kreeg met Heath Ledger en inmiddels zwanger is van hun eerste kind.

De film gaat in december in Amerika in première. Die releasedatum, precies op tijd om nog genomineerd te kunnen worden voor de Oscaruitreiking voorjaar 2006, duidt er op dat de makers denken dat ‘Brokeback Mountain’ ook kan winnen in deze prestigieuze competitie. Als ‘Brokeback Mountain’ een Oscar wint voor beste film zou het de eerste keer zijn dat een film met een expliciet homoseksueel liefdesverhaal een Oscar wint. Kenners denken dat de film daar een goede kans op maakt. De eerste indicatie daarvoor is altijd de uitreiking van de Golden Globes een paar weken voor de Oscars uitgereikt worden.