Volver a la vista general

COC: "Nuestra lucha es también la lucha de los heterosexuales

‘Samenwerking met behoud van eigen identiteit is gewenst, maar geen structuurveranderingen doorvoeren’.

Dat concludeerden tientallen vertegenwoordigers van evenzoveel roze organisaties op zaterdag 1 oktober jl. in Utrecht over de toekomst van de homobeweging. Dit op uitnodiging van de door het COC ingestelde strategische commissie. Deze commissie brengt over twee weken een rapport uit met daarin haar bevindingen hoe het verder moet met de homobeweging.

Navelstaarderij

Een belangrijk signaal werd afgegeven door politicoloog

Andre Krouwel

(rechtsvoor op de foto).

Hij verweet de homobeweging navelstaarderij. Hij onderkent dat het voor homo’s, lesbo’s en biseksuelen makkelijker is openlijk uit te komen voor hun seksuele voorkeur, maar ziet gelijktijdig het gevaar van vervlakking. Het COC werd opgeroepen om nadrukkelijker de dialoog met moslims aan te gaan. Krouwel daarover: ‘Een samenleving wordt beschaafder wanneer mensen niet onnodig hoeven te lijden’.

Eigen identiteit

Een belangrijke conclusie van de dag was dat samenwerking tussen organisaties gewenst is. Met nadruk echter werd gewezen op het behoud van eigen identiteit van al de homo/lesbische organisaties. En hoewel er veel aan de hand is in de samenleving wat holebi’s raakt, wordt een samengaan van organisaties niet als oplossing gezien.

Een kritisch geluid ging over de commerciële organisaties zoals horeca, sekshuizen en commerciele gay-websites die afwezig waren.

Heterowereld

Frank van Dalen

, voorzitter COC Nederland, schetste een land waarin homo’s gelijke rechten hebben verworven, maar waar gelijkertijd het klimaat verhardt en beetje bij beetje aan de maatschappelijke positie van holebi’s wordt geknaagd.

Van Dalen wil dat de homobeweging laat zien dat haar problemen ook de problemen van de heterowereld zijn. ‘Een school waar homo’s worden gepest, is ook een school waar andere leerlingen geen veilige omgeving aantreffen’, aldus Van Dalen. Het COC zal dan ook meer en meer haar werkterrein verleggen naar de haarvaten van de samenleving, zodat Nederland ook in de toekomst een leuk land voor holebi’s is.

‘Het COC kan dat niet alleen’, zo sloot Van Dalen af.

Eindrapport

Over twee weken zal het eindrapport klaar zijn van de strategische commissie, aldus een opgewekte en tevreden commissie-voorzitter

Broma Swiebel

. ‘Gelukkig is er toch een breed gedragen gevoel van urgentie, dat we de handen in één moeten slaan om de opgestoken maatschappelijk tegenwind beter het hoofd te kunnen bieden’, zo concludeerde zij na afloop van de bijeenkomst.