Volver a la vista general

Ancianos rosas en la foto

Kennis – Inspiratie – Contact

Doel van de werkconferentie is informatie, ervaring en deskundigheid doorgeven aan andere roze ouderen vanuit het voor/door-principe. En het daarmee creëren door heel Nederland van een netwerk van ouderen homoseksuele mannen en lesbische vrouwen uit verschillende geledingen die elkaar kunnen steunen en stimuleren in het ontwikkelen van activiteiten voor en door de eigen doelgroep. De werkconferentie biedt daarvoor op één dag onder één dak de mogelijkheid kennis op te doen, inspiratie te krijgen en contacten te leggen.

Schrikbeeld

Door een slechtere gezondheid en kleiner wordende sociale netwerken, worden ouderen in het algemeen afhankelijker van de buitenwereld. Maar uit onderzoek blijkt dat het ouder worden bij homo’s en lesbo’s met meer én ernstiger problemen gepaard gaat dan bij hete-ro-ouderen. Het uitkomen voor de eigen geaardheid betekent of betekende vaak verlies van familie en vrienden wat niet vanzelfsprekend wordt opgelost door een sociaal netwerk. Veel oudere homo’s en lesbo’s hebben een verborgen leven geleid, dat plots zo niet meer gehandhaafd kan worden nu men meer afhankelijk wordt van hulpverleners die binnendringen in het privé-leven.

Eenzaam achter de geraniums zitten en wachten op de dingen die voorbij gaan – dat is een schrikbeeld dat dan opkomt. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Het heft (meer) in eigen hand nemen en kijken wat men zelf kan doen bij het ouder worden, blijkt een belangrijke voorwaarde om aan die ‘geraniums’ te ontkomen. Deze werkconferentie wil daarom actieve roze ouderen en ouderen die graag actief willen worden bijeen brengen om zelf het heft in eigen handen te nemen of te houden.

Stelregel

Josee Rothuizen, voorzitter van het Platform Homo- en Lesbische Ouderen:

“Over het algemeen zien we de tendens dat ouderen meer voor hun belangen opkomen. Roze ouderen zijn erbij gebaat om zich bij deze tendens aan te sluiten en steeds meer willen dat ook. Deze werkconferentie geeft ze daarvoor de mogelijkheden. Door een netwerk te vormen met andere homo/lesbische ouderen, van elkaar ervaringen te leren en nieuwe ideeën op te doen. Onze stelregel op de conferentiedag is: Hoe kun je als oudere homo/lesbo blijven leven zoals je wilt, gerespecteerd worden in je leefstijl en genieten van de keuzes die je altijd hebt gemaakt in je leven