Volver a la vista general

Presentación 'Robert Long Firmado'

Held – Grensverleggend en bevrijdend

Bij de presentatie van het stripboek onderstreepte COC-voorzitter Frank van Dalen het belang van Robert Long voor de emancipatie van homosekuele mannen, lesbische vrouwen en biseksuelen. Met zijn theatershows met Leen Jongewaard en vooral zijn Nederlandstalige albums was Robert Long in de jaren ’70 één van de eerste artiesten met een groot publiek die het aandurfde openlijk uit te komen voor zijn homoseksualiteit en daar ook onverbloemd in zijn werk blijk van gaf. Grensverleggend en bevrijdend.

‘Ik was een kind nog toen ik vele nummers van Robert Long leerde kennen. Nummers over hopeloze liefde, over de hypocrisie van kerk en samenleving, over homoseksualiteit. Jouw nummers hebben mij gevormd. Daarmee was je geen entertainer meer, maar opvoeder ge-worden. Zonder dat je het bewust was misschien. Veel van je nummers ken ik nu nog uit mijn hoofd. Robert, je bent mij held vandaag’, zo bekende Van Dalen.

Actual

Van Dalen maakte ook duidelijk dat de thema’s van de liedjes van Robert Long nog altijd actueel zijn – helaas. ‘De wens die uit jouw nummers spreekt dat iedereen zijn leven kan leiden zoals hij of zij dat zelf wil. Homo, hetero, gelovig of niet…Vandaag de dag staat dit alles weer volop in de belangstelling. De kerk die steeds conservatievere geluiden laat horen. De botsing van culturen in de samenleving. De dreiging die homoseksuelen weer ervaren. Daarom moeten we jouw thema’s over respect en vrijheid opnieuw bespreekbaar maken’.

Nieuwe dimensie

Een groot aantal nummers van Robert Long zijn in het stripboek door Charles van den Broek prachtig in strip vormgegeven. ‘Daarmee krijgt de muziek van Robert Long een nieuwe dimensie. Dat de nummers zo in beelden zijn om te zetten, betekent dat de liedjes gaan over het leven van alledag en de thema’s die daar bij horen’, concludeerde Van Dalen alvorens de eerste exemplaren aan Robert Long en Charles van den Broek te overhandigen.

60 jaar COC

Vanaf vandaag kunnen COC-leden het stripboek met korting bestellen bij het COC. Nieuwe leden krijgen het stripboek gratis als welkomstgeschenk.

Pedidos

kan via Robert Long Getekend.

Voor alle overigen is het stripboek nu in de betere boekhandel te verkrijgen.

De COC-actie is een eerste activiteit in het kader van de komende viering van het 60-jarig bestaan van het COC in 2006.