Volver a la vista general

Documental Benno Premsela

Benno Premsela (1920-1997) heeft in vele functies een belangrijke rol gespeeld in het maatschappelijke en culturele leven in Nederland na 1945. Als vormgever en initiator vervulde hij een toonaangevende rol in zijn vakgebied.

Benno Premsela

was ook een grote voorvechter van de emancipatie van homoseksuelen. Hij werd al kort na de oprichting van het COC actief lid, begin jaren vijftig bestuurslid en voorzitter in de jaren 1962-1968. In 1964 was hij de eerste openlijke homoseksueel op de Nederlandse televisie in een programma over homoseksualiteit. Premsela was in de jaren vijftig en zestig de drijvende kracht achter COC-initiatieven als de Kleine Kring en Stichting Dialoog, die een podium boden voor informatie over homoseksualiteit en van waaruit in gesprek met maatschappelijke sleutelfiguren en door publicaties als de Dialoog-cahiers het debat over homoseksualiteit werd opengebroken.

Zijn etalages voor de Bijenkorf zijn legendarisch, zijn ontwerpen voor het ‘Besouwtapijt’ en de

Lotek-lamp

behoren tot de moderne klassieken.

Deze documentaire (scenario en regie van Carrie de Swaan) wordt vertoond in het kader van de tentoonstelling Design uit de Polder die nog te zien is tot en met 8 januari 2006. De toegang is gratis. Voor meer informatie, zie de website van Cultureel Centrum Corrosia

De documentaire geeft een beeld van werk en leven van Benno Premsela. In archieffragmenten getuigt Premsela van zijn ideeën over maatschappelijke en seksuele vrijheid. Zijn manier van kijken is te zien in de dia’s, die hij overal ter wereld maakte. Zijn visie op eigentijdse kunst en de manier waarop kunstenaars hem zagen, spreken uit zijn kunstcollectie. Martin Visser, Hans van Manen en anderen die Premsela als vriend, collega en kenner en promotor van de kunst hebben meegemaakt, vertellen over hem.

Waar?

Cultureel Centrum Corrosia/CBK Flevoland is de kunstinstelling met exposities, dichters, schrijvers, hedendaagse muziek, debatten, films, lezingen en (beeldende) kunstmanifestaties. Het cultureel centrum is prima bereikbaar per auto en openbaar vervoer. Met de auto volgt u in Almere-Haven de borden Centrum-Brink. Volg daarna de aanwijzingen Corrosia-De Roestbak. Met de bus neemt u vanaf Almere CS lijn 1 of 3. Uitstappen bij halte Centrum Almere Haven.