Volver a la vista general

Medalla Bob Angelo para Henk Krol

‘Henk Krol ontvangt de Bob Angelo Penning uit handen van Anne Lize van der Stoel vanwege zijn verdiensten als hoofdredacteur en oprichter van de Gay Krant ruim vijfentwintig jaar geleden, in een periode toen homoseksualiteit nog helemaal niet geaccepteerd was. Daarnaast heeft hij zich intensief ingezet voor de openstelling van het burgerlijk huwelijk voor partners van gelijk geslacht, vijf jaar geleden’, aldus Frank van Dalen, voorzitter van COC Nederland. ‘Henk Krol roept sterke en vaak tegenstrijdige gevoelens op binnen de gay-community. Maar onbetwistbaar is zijn bijdrage aan de vrijhe-den die homoseksuele mannen en lesbische vrouwen vandaag de dag hebben. Krol heeft daarvoor grote risico’s genomen en van het lef dat daar voor nodig was, plukken wij nu de vruchten. Dat mogen we nooit vergeten.’, aldus Frank van Dalen.
Het COC liet vandaag een taart bezorgen in het Big Brother huis om Henk Krol te feliciteren. Henk Krol verblijft daar deze week. Henk Krol was zeer vereerd. Bekijk het op internet

De Bob Angelo Penning, genoemd naar de schuilnaam van COC-oprichter Niek Engelschman, is in 1991 door het COC ingesteld om personen, groepen of organisaties te eren die zich op een bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de emancipatie van homoseksuele mannen en lesbische vrouwen. Deze penning, die periodiek door het COC word toegekend, is eerder uitgereikt aan prominente Nederlanders, zoals Hans van Manen, Rob Tielman, Paul de Leeuw en John Blankestein.

Opening jubileumjaar COC 60 jaar

Het COC is met haar zestig jaar ’s werelds oudste, nog bestaande, homo-organisatie. Een geschiedenis met vele wapenfeiten, maar tijdens de opening van het jubileumjaar zal vooral gekeken worden naar de toekomst. Nu de tolerantie in Nederland weer onder druk lijkt te staan, zal COC-voorzitter Frank van Dalen ingaan op de derde fase in de emancipatiestrijd die voor de homo- en lesbische beweging is aangebroken. In de jaren zestig en zeventig was de strijd er vooral op gericht om discriminerende regels af te schaffen. In de tweede fase kregen homoseksuelen en lesbische vrouwen ook daadwerkelijk gelijke rechten (zoals met het homohuwelijk). In de komende jaren – de derde fase – gaat het er volgens het COC om om de acceptatie ook door te voeren in de samenleving.

‘t Startschot

Jubileumbijeenkomst ’t Startschot
Zondag 29 januari 2006, 16.00-17.30 uur
Artis Party- en Congrescentrum
Plantage Middenlaan 43 te Amsterdam

15.30 uur – Ontvangst
16.00 uur – Aanvang programma
16.10 uur – Presentatie website gemeenteraadsverkiezingen en begin van actie voor een Homomonument in Madurodam
16.40 uur – Uitreiking Bob Angelo Penning aan Henk Krol, hoofdredacteur Gaykrant, door Anne Lize van der Stoel
17.10 uur – ‘Gelijke rechten en acceptatie’, speech Frank van Dalen, voorzitter COC Nederland
17.30 uur – Feestelijke borrel

Pers – uitnodiging en informatie

De pers is van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn bij ’t Startschot, de jubileumbijeenkomst van het COC.
Aanmelden is niet nodig, wel handig – neem daarvoor contact op met Anne van Voorthuizen, tel: 020-6234596.

Ter informatie is een historisch overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen in de afgelopen 60 jaar waar het COC een rol in speelde gemaakt – zie Wapenfeiten.

Algemene informatie over het COC – zie Federatie