Volver a la vista general

Pink Buddies nominada para la Manzana de Orange

Het thema van de Appeltjes van Oranje dit jaar is ‘De beste maatjes’. Het zijn projecten waarbij 1-op-1 een vrijwilliger in contact staat met een persoon die een mentor, coach of maatje nodig heeft.

Eén van de tien genomineerden is Roze Maatjes, een onderdeel van Schorer Buddyzorg. Bij Roze Maatjes gaat het om vrijwilligers die homoseksuele, lesbische of transgender 55-plussers helpen uit hun sociaal isolement te komen. Veel van deze ‘roze ouderen’ voelen zich eenzaam of voelen zich sociaal geïsoleerd en hebben behoefte aan iemand bij wie zij zichzelf kunnen zijn en die regelmatig op bezoek komt of contact onderhoudt. Maar maatjes kunnen ook mee gaan naar de dokter of helpen met praktische klussen.

Eenzaamheid roze ouderen

Dat eenzaamheid onder roze ouderen een knelpunt is, blijkt ook uit het rapport ‘Groenboek Belweek Roze Ouderen’, dat eerder deze week aan staatssecretaris Clémence Ross-van Dorp van VWS overhandigd werd. Er is bij deze oudere doelgroep behoefte aan iemand die hen begrijpt en aandacht geeft. Bij het Roze Maatjes-project wordt heel zorgvuldig een match gemaakt tussen vrijwilliger en oudere waardoor er een solide basis ontstaat voor het contact tussen de cliënt en het maatje.

De andere genomineerde maatjesprojecten zijn

:

– De Link van Stichting Vluchtelingen en Nieuwkomers Zuid (Nijmegen) voor nieuwkomers;
– Maatjesproject van Stichting Vitalis (Den Haag) voor kinderen;
– Praktische Thuishulp (Waalre) van MEE Zuidoost Brabant voor mensen met een verstandelijke beperking;
– Home Start van Tandem Welzijn (Nijmegen) voor jonge gezinnen;
– Nazorgtraject van Stichting Exodus Nederland (Leiden) voor ex-gedetineerden;
– Mixen & Matchen van Samah (Amsterdam) voor Alleenstaande Minderjarige Asielzoekers;
– Vriendendienst van Stichting Vriendendiensten Midden Westelijk Utrecht (Zeist) voor mensen met een psychiatrische achtergrond;
– Coaching voor risicojongeren van Stichting Welzijn Helmond voor middelbare scholieren;
– Buddyzorg van Stichting De Regenboog Inloophuizen (Amsterdam) voor dak- en thuislozen;

Ronald van der Giessen, directeur van het Oranje Fonds: ‘Komend jaar wil het Oranje Fonds een extra impuls geven aan maatjesprojecten. Overal in Nederland zijn maatjesprojecten. Of je nu veel of weinig tijd hebt, hoog of laag opgeleid, er is altijd wel een project in de buurt waar je van grote waarde bent. De tien genomineerde projecten voor een Appeltje van Oranje zijn hiervan mooie voorbeelden’.

Eervolle prijs

Het Oranje Fonds is het grootste fonds op sociaal gebied. Per jaar wordt ongeveer € 20 miljoen uitgekeerd aan welzijnsprojecten in Nederland, op de Nederlandse Antillen en op Aruba. De Prins van Oranje en Prinses Máxima zijn beschermpaar van het Fonds.

Deze buitengewoon eervolle prijs bestaat uit een bronzen beeldje van een Appeltje van Oranje, vervaardigd door Hare Majesteit de Koningin en een geldbedrag van € 15.000.

Het bedrag moet gebruikt worden binnen de doelstelling van het winnende project. Een Appeltje van Oranje is in de eerste plaats waardering voor het werk en de inzet van de winnende organisatie. Daarnaast is het bedoeld om anderen te inspireren soortgelijke initiatieven op te zetten. Van de winnende projecten wordt verwacht dat zij in het jaar na ontvangst van de prijs maximaal 3 maal een presentatie geven over hun winnende project, ter inspiratie van anderen en op uitnodiging van het Fonds.

Op 8 maart a.s. komen alle tien genomineerde projecten bijeen in de Rode Hoed te Amsterdam om ervaringen uit te wisselen.

[Bron: Schorer}