Volver a la vista general

Muere Jos Brink

Jos Brink was een veelzijdige man.

Hij maakte al in de jaren zestig televisie, maar was vooral in de jaren zeventig en tachtig de meest populaire tv-presentator met programma’s als Babbelonië, Puzzeluur en een grote publiekshow als Wedden Dat.

Maar hij was toch vooral theaterdier. Samen met zijn echtgenoot Frank Sanders maakte hij cabaret en musicals waarmee zij jarenlang volle zalen trokken.

Daarnaast was Jos Brink ook pastor in de oecumenische basisgemeente De Duif in Amsterdam. In die veel minder publieke rol bracht hij troost en steun door een luisterend oor te bieden. En hij maakte duidelijk dat geloof en homoseksualiteit heel goed samen kunnen gaan.

Op dezelfde onnadrukkelijke manier was Brink een van de eerste die volkomen vanzelfsprekend andere mannen op televisie ter verwelkoming een zoen gaf. Dat symboliseert zijn bijdrage aan de homo-emancipatie. Hij doorbrak taboes en maakte homoseksualiteit bespreekbaar in elke huiskamer waar naar zijn familieprogramma’s gekeken werd.

Jos Brink had darmkanker met uitzaaiingen in de longen, de lymfe en in zijn been. Afgelopen week onderging hij meerdere operaties. Om hem daarvan te laten bijkomen werd hij sinds gisteren in een coma gehouden. Volgens zijn impresario Peter Paul Tobi is Jos Brink vredig en rustig ingeslapen. Jos Brink zal donderdag 23 augustus a.s. begraven worden.