Volver a la vista general

Primer Pink Friday durante la feria 50-plus

De vrijdag krijgt een roze tintje. Zo neemt CDA-kamerlid Ans Willemse van der Ploeg deel aan een debat over oudere homo’s en lesbo’s. Onder leiding van COC-bestuurslid Wouter Neerings discussieert ze samen met onder andere ANBO-bestuurslid Reino van der Meer en Mr. GreyPride Bob van Schijndel. Dolly Bellefleur, alter ego van theaterdier Ruud Douma, zorgt voor de nodige entertainment.

Aansluitend is er om 17.30 uur een optreden van de Drie Baritons: Ernst Daniël Smit, Marco Bakker en Henk Poort. Omroep Max doet verslag van de Roze Vrijdag.

Elke homo of lesbienne die in de herfst van zijn of haar leven terug de kast in gaat is er volgens Wouter Neerings, COC-bestuurslid ouderenbeleid, een teveel. Uit recent onderzoek van ANBO, COC Nederland, Movisie en Schorer blijkt dat veel senioren door veranderde leefomstandigheden zoals tehuizen moeite hebben met hun homoseksualiteit.

‘Senioren moeten kunnen leven zoals ze dat altijd hebben gedaan’, licht Neerings toe. ‘Het moet een keuze zijn hoe ze omgaan met hun identiteit en niet worden ingegeven door omgeving. Met de toegenomen intolerantie en geweld ten aanzien van homo’s hebben roze ouderen de neiging zich terug te trekken en terug in de kast te gaan’. Het is volgens Neerings goed dat hetero- en homo-ouderen tijdens Roze Vrijdag bij elkaar komen. ‘Want onbekend maakt onbemind’.

De Roze Vrijdag is een initiatief van het Landelijk Platform Homo- en Lesbische Ouderen, dat tien jaar bestaat. De COC-werkgroep waarin organisaties als ouderenbond ANBO en gezondheidsorganisatie Schorer participeren, maakt zich sterk voor de belangen van oudere homoseksuele mannen en vrouwen. De 50-plusbeurs wordt dit jaar voor de vijftiende keer gehouden en trekt een kleine 100 duizend bezoekers.

COC-leden krijgen een korting van 50 procent op de beurs die van 19 tot 23 september wordt gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht.