Volver a la vista general

BENNO PREMSELA - Biografía, exposición y debate

DE BIOGRAFIE – 14 februari 2008

In het Nederland van net na de Tweede Wereldoorlog bestond homoseksualiteit slechts ‘ondergronds’. Maar geheimhouding van zijn seksuele voorkeur was voor Benno Premsela geen optie: hij wilde niet nog een keer onderduiken. Hij werd lid van het COC onder zijn eigen naam en tegenover familie en vrienden kwam hij ‘uit de kast’.

In 1962 trad Premsela aan als voorzitter van het COC en werd kort daarna geïnterviewd door _Achter het Nieuws_, het tv-actualiteitenprogramma van de Vara. Hij was daarmee een van de eerste homoseksuelen die herkenbaar te zien was op televisie. Naar zijn overtuiging kon de emancipatie van homoseksuele mannen en vrouwen pas slagen als er openheid kwam. Hij brak daarmee het tot dan gesloten COC open, een heikele onderneming die tot tumultueuze taferelen in de vereniging leidde.

De door

Bert Boelaars

geschreven biografie schets het leven van een gepassioneerd mens in een turbulente tijd. Een man die de rauwe werkelijkheid van de twintigste eeuw in alle hevigheid heeft ervaren. Het weloverwogen huanistisme dat Premsela van huis uit als levenshouding was meegegeven, bleek het elixer voor zijn moed en elan, nodig om het vestarde Nederland enigszins open te breken.

Benno Premsela, voorvechter homo-emancipatie 1920-1997

– € 29,90, ISBN 978 90 6868 453. Aan dit door Bert Boelaars geschreven boek wordt een dvd toegevoegd met een prachtig filmportret over Premsela gemaakt door Carrie de Swaan.

PRESENTATIE

op 14 februari 2008 vanaf 20.00 uur ter gelegenheid van de opening van de tentoonstelling

SHOW YOURSELF

– de opening daarvan wordt verricht door de Amsterdamse wethouder van Kunst en Cultuur Carolien Gehrels.
Tevens presentatie de publicatie

Een relatie met ruimte – Het huis van Benno Premsela

door Erik Beenker en Friso Broeksma.

Ubicación

: Stadsarchief Amsterdam, Vijzelstraat 32 te Amsterdam.

HET PUBLIEKSDEBAT – 27 februari 2008

ZICHTBAARHEID

– over strategieën van homo-emancipatie, toen en nu

Tot op de dag van vandaag is er verschil van inzicht blijven bestaan over de wijze waarop algehele sociale acceptatie, ook wel integratie genoemd, het best kan worden bereikt.

‘Gewoon homo zijn’, zo heet de beleidsnota van de huidige coördinerend minister voor homo-emancipatie, Ronald Plasterk. Maar wat is _gewoon_? Mogen homo’s en lesbo’s zich laten zien in al hun diversiteit, of houden zij zich beter rustig, aangepast aan de heersende normen? De jaarlijkse optochten en andere manifestaties van de homobeweging geven steeds weer aanleiding tot verhitte debatten: moet dat nou allemaal, zo zichtbaar?

Bovenstaande vragen komen aan de orde tijdens het publieksdebat ter gelegenheid van het verschijnen van de Premsela-biografie.

Vooraf presenteert

Bert Boelaars

zijn Premsela-biografie en worden filmfragmenten vertoont uit de documentaire van Carrie de Swaan over Benno Premsela maakte.

Deelnemers aan het debat zijn onder meer

:
– Bert Boelaars – biograaf van Benno Premsela
– Jos Holtkamp en Joke Swiebel – COC-bestuursleden samen met Premsela
– Frank van Dalen, de huidige voorzitter van COC Nederland
– Dennis Boutkan, voorzitter van COC Amsterdam

Fecha

: 27 februari 2008.

Ubicación

: Theater van het Woord, OBA – 7de etage, Oosterdokskade te Amsterdam.

Inicio

: 20.00 uur.

Entrada

€ 7,50 – met Stadspas of Oba-pas € 5,-.

DE TENTOONSTELLING – vanaf 15 februari 2008

De tentoonstelling ‘Benno Premsela, voorvechter van homo-emancipatie (1920-1997)’ is te zien op het Homoplein van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) – Oosterdokskade, naast het Centraal Station.

En

vanaf 8 maart 2008

exposeert het Centraal Museum Utrecht textiele werken uit Premsela’s particuliere verzameling.